Amazon sluit megadeal met Rivian: 100.000 elektrische busjes

Het Amerikaanse Rivian heeft de order van de eeuw binnengehaald: het mag Amazon gaan voorzien van niet minder dan 100.000 elektrische bezorgwagens. De deal maakt onderdeel uit van een ambitieus eco-programma van Amazon.

Amazon Rivian

Amazon verwacht in 2021 de eerste busjes in ontvangst te nemen. In 2022 moet de productie, die in Rivians thuisbasis in de staat Illinois plaatsvindt, op stoom zijn: dat jaar moeten 10.000 voertuigen afgeleverd worden. De hele order is naar verwachting in 2030 afgewikkeld. 

Amazon-baas en rijkste man op aarde Jef Bezos wil dat zijn bedrijf in 2040 volledig CO2-neutraal is. Dit is tien jaar eerder dan de doelstelling in het klimaatakkoord van Parijs. Dat de deal juist met Rivian is gesloten, is geen toeval: Amazon leidde eerder dit jaar een investeringsronde ter waarde van $700 miljoen in het bedrijf. Sowieso is Rivian. dat nog geen auto aan een consument heeft afgeleverd, on a roll: Ford gaf ze een half miljard dollar, en eerder deze maand stopte Cox Automotive ook nog eens $350 miljoen in de autobouwer. Lalalala, geld!