Max Verstappen: mogelijk zondag kwalificatie door tyfoon Japan

De GP van Japan wordt het komende weekend mogelijk verstoord door noodweer. Een tyfoon in de buurt stuurt enorme hoeveelheden regen richting Suzuka, en de verwachting is nu dat dit zaterdag gaat vallen. Hierdoor kan de kwalificatie op losse schroeven komen te staan.

Red Bull op Suzuka, 2018

Dat het niet het hele weekend zonnig blijft op Suzuka, dat lijkt een zekerheidje, met een tyfoon in de regio. Maar het weer laat zich nooit exact voorspellen: de verwachting was eerst dat er tussen zaterdagavond 21:00 uur en zondagochtend 09:00 uur meer dan 200 mm neerslag gaat vallen, wat een gigantische hoeveelheid is, in zo'n korte tijd. Inmiddels is de voorspelling aangepast: de grootste bui valt waarschijnlijk al zaterdagmiddag. Als deze voorspelling klopt, zal de organisatie de kwalificatie moeten uitstellen, naar zondagochtend bijvoorbeeld.

Met bovenstaand scenario houdt Max Verstappen rekening, zo heeft hij het aanwezige journaille meegedeeld. Met de toevoeging: “Al valt er nu nog weinig van te zeggen, laten we het maar afwachten”. Inderdaad. Zeker is wel dat in Japan geen onnodig risico genomen gaat worden: het circuit was in 2014 de locatie van de laatste indirecte dood in de Formule 1, toen Jules Bianchi met slecht weer zeer ongelukkig van de baan schoof, en botste met een kraan, die daar een andere auto aan het bergen was.

Als alles wél volgens schema verloopt, hebben we op zaterdagochtend tussen 08:00-09:00 uur Nederlandse tijd de kwalificatie, en op zondag vanaf 07:10 uur de race.