Sebastian Vettel pakt pole op winderig Suzuka, Max Verstappen start op P5

Sebastian Vettel heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Japan. Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc start naast hem op de eerste startrij. Max Verstappen start de race vanaf de vijfde positie.

a022770bb86a47cd99c4fd15192b1639-0

Met nagenoeg perfecte weersomstandigheden voor een kwalificatie, lijkt Hagibis echt weg te zijn van Suzuka. Alhoewel, de wind staat nog altijd vol op het circuit in Suzuka. Met de gevoelige bolides van 2019 kan dit nog wel eens een grote rol gaan spelen gedurende de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan.

Q1: Crashes Kubica en Magnussen op winderig Suzuka


Na iets minder dan 24 uur stilstand van de Formule 1 gaat het circus weer verder. Het is de vraag hoe de auto's zijn afgesteld voor vanmiddag. Een crash kan fataal zijn met een oog op de race, want er is zit slechts drie uur tussen het einde van Q3 en het begin van de race.

Veel auto's duiken direct naar buiten. Robert Kubica is daar een van, en nog voordat de Pool zijn snelle ronde heeft ingezet, heeft hij zijn Williams al opgevouwen op het rechte stuk. De eerste rode vlag is een feit. 

Na een korte onderbreking gaat de kwalificatie weer verder. Beide Alfa Romeo's komen als eerste over de finishlijn. Een interessante tactiek bij hen: DRS bljift ongeopend op de punten waarop dat mag in verband met angst voor de wind. 

Ook Kevin Magnussen staat in de muur. Net als bij Kubica gebeurt dit bij het opkomen van het rechte stuk. Haas kan ook aan de bak; want later vandaag worden de punten verdeeld en dan moet de #20 van KMag wel gereed zijn.

Na de rode vlag die volgt zijn de grote jongens aan zet. Ferrari, Red Bull en Mercedes moeten allemaal nog een tijd zetten. Charles Leclerc is het snelst voor Max Verstappen en Sebastian Vettel. Mercedes valt nog iets tegen; Valtteri Bottas en Lewis Hamilton vinden zichzelf terug op P6 en P7. Na de tweede run blijkt dat zij ook gewoon meedoen voorin: P2 voor Hamilton, P4 voor Bottas.

Slechts drie coureurs gaan niet door naar Q2. Daniel Ricciardo en Sergio Perez zullen balen. George Russel is de derde en laatste rijder die zich al kan gaan opmaken voor een inhaalrace. 

Q2: Problemen bij Renault

Wellicht het meest interessante gedeelte van de kwalificatie begint met een rondetijd van beide Ferrari's. Vettel is slechts vijf duizendsten van een seconde sneller dan teamgenoot Leclerc. Hamilton verbetert een kleine minuut later die tijd naar 1:27,876. 

Max Verstappen komt niet verder dan P5. De Nederlander klaagt over de motor: 'no power, no power'. Dat wil niet zeggen dat hij stilvalt zoals dit bericht vaak aangaf tijdens de laatste jaren met Renault, maar de Honda-krachtbron stemt hem alles behalve tevreden.

De voorlopig langzaamste coureur is Nico Hulkenberg. Renault heeft het erg lastig in Suzuka en het lijkt er niet op dat deze situatie snel gaat veranderen. Hulkenberg zelf zal ook niet tevreden zijn met zijn huidige positie. Nog voor het einde van Q2 blijkt dat de Duitser een hydraulisch probleem heeft: 'don't change gears, Nico. We have a major problem.' Einde kwalificatie voor de Renault.

Wie gaan het dan wel halen? Iedereen verbetert zijn tijd en daardoor is het stuivertje wisselen. Voor Daniil Kvyat, Kimi Raikkonen, Lance Stroll en Antonio Giovinazzi is Q2 uiteindelijk het eindstation. Alexander Albon rijdt zichzelf nog naar een mooie derde plaats. De complete top tien start de Grand Prix van Japan op softs.

Q3: Eerste startrij Ferrari

Kan Mercedes de pace laten zien die het in Q2 en in de tweede vrije training ook liet zien? Kan Ferrari een vuist maken? Zijn de problemen bij Max Verstappen gerepareerd of moet hij tevreden zijn met P5 of misschien zelfs P6?

De eerste run is een prooi voor Vettel: 1:27,212 is maar liefst drie tienden sneller dan teamgenoot Leclerc en Ferrari heeft Mercedes volledig gepiepeld. Bottas en Hamilton zijn weliswaar sneller dan Verstappen en Albon, maar kijken naar een achterstand van vier tienden ten opzichte van Vettel.

Voor velen was de eerste vliegende ronde niet foutloos: Bottas kwam duidelijk niet lekker uit in de hairpin en Leclerc nam de laatste chicane wel erg enthousiast. Alleen Vettel lijkt erg tevreden: 'that was a good lap, guys!'. 

Dan run twee: Leclerc is niet sneller dan zijn vorige ronde en na een tijdsverbetering van Vettel is het feest bij de scuderia. Bottas verslaat Hamilton in de strijd om P3. Daarachter rijden Verstappen en Albon identieke tijden, maar omdat Verstappen zijn tijd eerder noteerde mag hij vanaf P5 vertrekken. 

Formule 1
  • Hollandse Hoogte