Overwinning Valtteri Bottas in Japan, Max Verstappen van de baan gereden

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Japan gewonnen. De Fin kende een superstart en klopte daar polesitter en uiteindelijke nummer twee Sebastian Vettel. Door contact bij de start met Charles Leclerc, had Max Verstappen te veel schade en moest hij opgeven.

b0aece93445b42f19b6e7d94618f4f2c-0.jpg

Sebastian Vettel wist eerder deze morgen pole position te pakken voor Charles Leclerc. Dat er in Suzuka nog nooit gewonnen is vanaf de tweede startrij, zal voor Mercedes slecht nieuws betekenen. Valtteri Bottas start op die rij voor Lewis Hamilton. Max Verstappen mag vanaf P5 beginnen.

Robert Kubica crashte vanmorgen en zijn auto is gelukkig op tijd gerepareerd voor de Grand Prix van Japan. De Pool start vanuit de pitstraat. Kevin Magnussen crashte ook, maar hij kan gewoon starten vanaf de grid en doet dat vanaf de negentiende positie.

Touché Leclerc en Verstappen

De Ferrari's zijn slecht weg bij de start. Valtteri Bottas grijpt meteen de macht en pakt P1 nog voordat het hele veld bij de eerste bocht is. Max Verstappen kent eveneens een goede start en kiest de buitenkant om langs Leclerc te gaan. De Monegask glijdt echter naar buiten en raakt Verstappen. De Red Bull gaat in de rondte en de Red Bull zakt ver terug. 

Daarachter hebben beide McLarens een goede start gehad. Zowel Carlos Sainz als Lando Norris hebben Alexander Albon te grazen genomen. Ook Nico Hulkenberg kent een fantastische start; de Duitser rijdt nu rond op P10.

Leclerc zijn voorvleugel heeft onder de touché geleden. Linksvoor hangt er een stuk los en op het lange rechte stuk schiet het los. Hamilton rijdt er vlak achter en vangt het losgeslagen stuk carbon. De Ferrari wordt naar binnen geroepen en zakt terug tot achter Verstappen. 

Ook Lando Norris moet naar binnen vanwege schade na een ordinaire divebomb van Albon. De Britse publiekslieveling zakt terug tot de laatste positie.

Problemen bij topcoureurs

Terwijl Leclerc Verstappen inhaalt, meldt de FIA dat het gaat kijken naar een mogelijke valse start van Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen had een verschrikkelijk slechte start, maar het leek erop alsof hij te vroeg weg was. Dit loopt slechts met een sisser af.

Ook het incident tussen Leclerc en Verstappen ligt onder de loep. Dat zou slecht nieuws betekenen voor Leclerc, want bij een straf zijn punten echt ver weg. 

Wedstrijdleider Bottas kent eveneens geen vlekkeloze race. De Fin blokkeert bij het insturen van de hairpin. Zijn voorsprong op Vettel groeit iedere ronde een beetje en bij het ingaan van de veertiende ronde bedraagt het gat al meer dan vijf seconden.

Voor Verstappen draait de Grand Prix van Japan uit op een tranendal. De schade is dusdanig groot dat hij zijn Red Bull parkeert. Slecht nieuws voor alle Verstappen-fans op de vroege morgen.

Pitstops

De eerste pitstop is van Vettel in de zeventiende ronde. Ferrari schroeft nieuwe softs onder zijn bolide, wat betekent dat hij nog een keer moet stoppen. Bottas countert de daaropvolgende ronde en gaat naar nieuwe mediums. Hamilton gaat veel later een nieuwe set banden halen; in ronde 22 haalt de wereldkampioen zijn nieuwe mediums.

Bij deze stand kan Mercedes zichzelf constructeurskampioen 2019 noemen. Dit kan Leclerc nog voorkomen. Hij rijdt halverwege de race op de zevende positie. Indien hij vijfde wordt en het vooraan zo blijft, moet Mercedes het feest nog twee weken uitstellen.

Ondanks dat Vettel op softs rondrijdt en Bottas op mediums, wordt het gat niet kleiner. Bottas lijkt op koers om deze editie van de Grand Prix van Japan te winnen. De Fin wordt echter nog naar binnen geroepen in de 37e ronde voor nieuwe softs om zich te verdedigen van de zojuist gestopte Vettel. 

Slotfase

Door de pitstop van Bottas heeft Hamilton de leiding van de race cadeau gekregen. Over de board radio wordt aan de ideale nummer twee verteld dat Hamilton nog een keer moet stoppen. In de 43e ronde haalt hij inderdaad softs om zijn race uit te rijden. Hij valt terug tot de derde positie.

De ogen zijn gericht op het gevecht tussen Hamilton en Vettel. De ene wereldkampioen tegen de andere. Indien zij samen crashen, kunnen Albon en Sainz het podium gaan bezoeken. Zover zullen de wereldkampioenen het niet laten komen.

Een echt overtuigende poging van Hamilton komt nog niet. De Ferrari-motor is veel sneller dan de Mercedes-krachtbron, zelfs zonder DRS tegenover de openstaande achtervleugel. Achterblijvers maken dit een interessant gevecht en in de vijftigste ronde zit Hamilton er erg dichtbij, maar Vettel houdt zijn bolide erg breed.

Bij het ingaan van de laatste ronde gaat Sergio Perez nog gruwelijk in de fout. De Racing Point-bolide staat in de muur. Zonde, want de Mexicaan was bezig aan een goede race (P9). Het wordt een DNF voor hem.

Bottas wint de race in Suzuka. Het is zijn derde zege van het seizoen en de eerste sinds Azerbeidzjan dit seizoen. Hamilton kan Vettel niet passeren en moet zich tevreden stellen met P3. Het extra punt voor Hamilton vanwege de snelste ronde betekent dat Mercedes constructeurskampioen is geworden. Leclerc wordt namelijk zesde, achter Albon (P4) en Sainz (P5). Daarachter completeren Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Nico Hulkenberg en Lance Stroll de top tien.

Autosport
  • Hollandse Hoogte