Formule E-rijder pakte de leiding via pitsstraat

Bij de London E-Prix dacht Audi-coureur Lucas di Grassi de stewards te slim af te zijn.
@media (max-width: 679px){#fig-6147766502f9c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147766502f9c img{#fig-6147766502f9c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6147766502f9c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147766502f9c img{#fig-6147766502f9c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6147766502f9c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147766502f9c img{#fig-6147766502f9c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6147766502f9c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147766502f9c img{#fig-6147766502f9c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Formule E-rijder pakte de leiding via pitsstraat

Tijdens de London E-Prix afgelopen weekend heeft het team van Audi een ferme tik over de vingers gekregen. Bij een safety car periode haalde het team Lucas di Grassi vanaf de achtste plek binnen.

Dat deden ze echter niet voor een daadwerkelijke pitstop. De Braziliaan stopte zo kort mogelijk bij zijn box en reed meteen weer door. Vanwege het snelheidsverschil met de rest van het veld kon hij zo doodleuk de leiding pakken.

@media (max-width: 680px){#fig-61477665033f1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61477665033f1 img{#fig-61477665033f1 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61477665033f1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61477665033f1 img{#fig-61477665033f1 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61477665033f1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61477665033f1 img{#fig-61477665033f1 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Doelbewust omzeilen

Technisch gezien is inhalen via de pits -zelfs tijdens een safety car periode - niet verboden, dus Di Grassi had met zijn stunt weg kunnen komen. Helaas voor hem en Audi oordeelden de stewards dat Di Grassi's auto nooit volledig tot stilstand gekomen was tijdens de 'pitstop'. Hierdoor werd de actie gezien als het doelbewust omzeilen van de safety car.

Ironisch genoeg kreeg Di Grassi voor zijn overtreding een drive-through penalty aan zijn broek. Omdat hij met het inlossen van de straf toch buiten de punten zou finishen besloot Audi de stewards te negeren, met een zwarte vlag tot gevolg. Achter de uitgesloten Di Grassi won uiteindelijk Alex Lynn voor Nyck de Vries en Mitch Evans.

Regels aangepast

De organisatie van de Formule E is na het incident meten aan de slag gegaan om de mazen in het reglement te dichten. Als Di Grassi iets beter geremd had, dan had zijn actie gewoon kunnen slagen. Wat de maatregelen precies zullen zijn is nog niet bekend, maar het zou zomaar kunnen dat de pitsstraat tijdens gele vlag-situaties en safety car periodes gewoon op slot gaat.