Horner: 'Verstappen's banden zaten op het canvas in Austin'

Volgens Red Bull's teamchef leek een overwinning voor de Nederlander ver weg na de eerste stint op Hard. Het Pirelli rubber was volledig aan flarden gereden.

Horner: 'Verstappen's banden zaten op het canvas in Austin'

Red Bull ging er met het gestrekt been in tijdens de Grand Prix van Amerika. Met een agressieve strategie probeerde het team uit Milton Keynes aartsrivaal Mercedes in de tang te nemen. A na tien ronden wisselde Max Verstappen naar een set Harde Pirelli's in een poging om de undercut op Lewis Hamilton uit te voeren. Dat lukte, maar de Nederlander kwam opvallend snel weer naar binnen: op ronde 26 was het alweer tijd voor een tweede en laatste stop. Bij het inspecteren van de gebruikte banden kreeg het team echter een schok.

Tot op het canvas

Tegenover Autosport verklaarde teambaas Christian Horner dat de harde Pirelli's bijna tot op het canvas afgesleten waren na de tweede stint. De verwoede pogingen van het team om de undercut van Mercedes te voorkomen leken daarmee voor niets geweest te zijn:

"Ik dacht echt niet dat het [Verstappen] zou lukken. Lewis had banden die acht ronden nieuwer waren en toen de eerste set Hards eraf ging, [zagen we] dat we zo'n beetje op het canvas zaten. Toen dachten we: 'Nou, we zullen niet veel over hebben aan het eind.' Maar ik denk dat de manier waarop hij de band managede tijdens die laatste stint om ervoor te zorgen dat hij genoeg over had voor de laatste vijf of zes ronden de sleutel was."

Dubbele undercut

Velen zetten tijdens de race hun vraagtekens bij de vroege tweede stop van Verstappen, uit angst voor een herhaling van Hongarije 2019 of Barcelona 2021. Horner is ervan overtuigd dat het de enige juiste optie was. De undercut van Mercedes was te gevaarlijk en het team wilde er alles aan doen om de leidende positie op de baan te behouden: "

"We waren ervan overtuigd dat [Mercedes] ook aan het kijken was naar de undercut aan het einde van de tweede stint. En we weten dat ze goed zijn wat betreft bandenslijtage, daarom haalden we hem ook eerder naar binnen. Onze banden begonnen op te raken. [Hamilton] zat binnen drie seconden, en we wilden de positie op de baan niet opgeven. Dus daar zetten we op in, maar het betekende dat de laatste vijf tot tien ronden cruciaal zouden worden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool