Grand Prix van Spanje: Hamilton en Verstappen brengen de spanning erin

Het was ongewoon spannend tijdens de normaal doodsaaie Grand Prix van Spanje. Helaas werd het uiteindelijk geen herhaling van Spanje 2016, maar van Hongarije 2019. Mercedes bleek wederom de sterkste te zijn.

Grand Prix van Spanje: Hamilton en Verstappen brengen de spanning erin

De verwachtingen zijn hoog voor de Grand Prix van Spanje. Max Verstappen greep op slechts 0.034 van een seconde naast pole position, die uiteraard in handen kwam van Lewis Hamilton. Aangezien 27 van de 30 races op het circuit gewonnen zijn vanaf de eerste rij geeft dat hoop voor een sterk resultaat. Kunnen Lewis en Max voorkomen dat we in slaap vallen?

Start

Verstappen is wederom goed weg en duikt meteen in de slipstream van Hamilton. Meet een gedurfde move aan de binnenkant weet Max Lewis van zijn lijn te dwingen. Pas in de herhaling is te zien dat er toch echt geen contact is.

Valtteri Bottas
laat zich weer eens van zijn slechte kant zien door Charles Leclerc aan zich voorbij te laten gaan in bocht 3. Sergio Perez doet naar omstandigheden ook goede zaken: hij klimt op naar P6. Verstappen verspilt totaal geen tijd en trekt meteen al een gat van 1,7 seconden naar Hamilton.

Openingsfase

Verstappen en Hamilton blijven snelste rondes uitwisselen. Het gat blijft stabiel op zo'n 1,4 seconden. Charles Leclerc kan het niet bijbenen en valt terug naar ongeveer 7.4 seconden van de leiding, met Bottas in zijn kielzog. De Fin is binnen DRS-afstand, maar komt er nog niet voorbij.

Terwijl Bottas weer faalt om voorbij de Ferrari te komen krijgen we een AlphaTauri in Beeld. Het is Yuki Tsunoda. De Japanner klaagt dat zijn motor zichzelf uitgeschakeld heeft. In de herhaling zien we dat de auto inderdaad op zwart gaat. De safety car komt naar buiten,

Drama voor Alfa Romeo: bij de pitstop van Antonio Giovinazzi blijkt een van de splinternieuwe Medium banden lek te zijn! Na een hoop gesteggel krijgt de Italiaan uiteindelijk alsnog een nieuwe set Pirellis mee. Het doet erg denken aan de blunders van Mercedes op Sakhir en Hockenheim, maar het team kun je niks verwijten. De top 10 blijft echter gewoon buiten.

Herstart

Na twee ronden gaat de AMG GT safety car weer naar binnen. Nu komt het op Verstappen aan bij de herstart. De Nederlander is snel weg en lijkt Hamilton te verrassen. Lewis sluit aan op zeven tienden van een seconden, binnen DRS dus.

Na twee ronden wordt het systeem weer geactiveerd. Game on, zou je zeggen. Hamilton valt echter net ver genoeg terug om de aansluiting met de Red Bull te verliezen. Leclerc en Bottas krijgen elke ronde acht tienden van een seconde aan hun broek van de top twee.

Stops

Ronde 17: Hamilton zet snelste sectoren en komt weer binnen DRS-afstand. "Tires. are starting to drop" klinkt het. Echter, al vanuit de cockpit van Lewis. En dat klopt. De rechterachterband ziet er niet gezond uit. Gek, want vrijwel alle bochten in Barcelona zijn rechterbochten. Bij Verstappen lijkt het er een stuk beter voor te staan. De Red Bull trekt niet lang na Hamilton's commentaar een gat van 1,4 seconden.

Intussen neemt Pierre Gasly zijn vijf seconden straftijd in de pits: de Fransman startte buiten zijn box op de grid. Hij sluit aan als negentiende en laatste. Niet lang daarna klaagt ook Valtteri bij het team over slijtende achterbanden. Op ronde 24 komt de Fin binnen. De stop is niets om over naar huis te schrijven: 2.7 seconden.

Pitstops

Op ronde 25 gaat Verstappen naar binnen voor de undercut. De stop is extreem langzaam: 4.2 seconden! Max valt terug naar de vijfde plek achter Sergio Perez. Checo springt uit de weg, maar Lewis Hamilton is nog ver weg. De Brit rijdt lekker door, maar komt dat Nikita Mazepin tegen. De Rus negeert de blauwe vlaggen weer eens, waardoor Toto Wolff via de radio race director Michael Masi aanspreekt: "Michael! Michael! This guy makes us lose the position".

Verstappen zet veel snellere tijden op zijn nieuwe Mediums. Hamilton gaat echter door en hoopt op betere grip later in de Grand Prix. Drie ronden na Verstappen komt Lewis binnen. Het is opnieuw geen flitsende stop, maar wel consistent: 2,7seconden. Valtteri Bottas heeft via de undercut Charles Leclerc kunnen pakken en zit vlak achter zijn teamgenoot. De beide Mercedessen bereiden zich voor om de eenzame Red Bull op te jagen. Het gat is op dat moment zo'n vijf seconden.

Dirty air

Lewis Hamilton gaat er vol voor: binnen een paar ronden haalt hij twee seconden van de voorsprong van Verstappen af. De snelste ronde is uiteraard voor hem. Max lijkt zijn banden te sparen voor later in de race. Op ronde 33 is Hamilton binnen schootsafstand. Er naartoe rijden is een ding, maar er voorbij is iets heel anders. Zeker op dit circuit.

In de vuile lucht achter d e Red Bull is Hamilton duidelijk zijn voordeel kwijt. Bij het uitkomen van de laatste bocht lijkt de Mercedes moeite te hebben om het vermogen op de baan te krijgen. Zelfs met DRS komt hij tekort op het rechte stuk. Het doet heel erg denken aan de situatie met Kimi Raikkonen vijf jaar geleden.

Tweede stop

OP ronde 42 gaat Lewis Hamilton plotseling naar binnen voor een tweede stop. De Mercedes gaat naar gebruikte mediums. Red Bull is compleet verrast. Het lijkt een herhaling te worden van de race in Hongarije twee jaar geleden. Met 22 ronden te gaan wordt de eindsprint ingezet.

Hamilton lijkt niet zeker te zijn van de strategie, maar aan de pit muur bij Mercedes zijn ze zelfverzekerd: "We've done it before". Bij Red Bull vertrouwen ze op het saaie karakter van Barcelona. Lewis zal pas op de laatste ronde aan kunnen haken bij Verstappen. Dat geeft Hamilton dus een kans om de leiding te pakken.

Ondertussen pak Sergio Perez eindelijk Daniel Ricciardo voor de vijfde plek. Met een mooie move buitenom in bocht 1 laat de Mexicaan de McLaren achter zich. Volgende doelwit: Charles Leclerc. Verstappen ondersteunen gaat echter al lang niet meer. Werk aan de winkel dus voor Checo.

Wingman bijt van zich af

Lewis Hamilton haalt met bijna twee seconden per ronde Verstappen in. Valtteri Bottas pakt acht tienden per ronde op de Nederlander. Net zoals in de beginfase van de race is het echter nog maar de vraag of de Mercedessen er ook daadwerkelijk voorbij kunnen. Bottas wordt al verteld dat hij aan de kant moet voor Hamilton.

Wingman lijkt daar echter niet zoveel zin in om met de wind van het team mee te vliegen. De Finse grappenmaker houdt Hamilton een volle ronde op en laat zich niet makkelijk inhalen. Het gat wordt daardoor zomaar 11 seconden tussen Hamilton en Verstappen. Een ronde later gaat Bottas alsnog naar binnen. Hij valt terug achter Leclerc, maar krijgt een set softs mee om de snelste ronde te pakken.

Met elf ronden te gaan krijgen we de voorspelling dat Hamilton met twee ronden te gaan op de versnellingsbak van de Red Bull zal zitten. Intussen pakt Valtteri inderdaad de snelste ronde en zeilt hij op DRS voorbij aan de Ferrari van Charles Leclerc. Intussen komt Sergio Perez binnen voor een set softs om de snelste ronde te pakken.

Slotfase

Zeven ronden te gaan: Lewis Hamilton klaagt zoals vanouds over bandenslijtage, maar de Mercedes zit dan al binnen een seconden van Red Bull. Een echt gevecht komt er niet. Op DRS vliegt de Mercedes er met kinderlijke eenvoud langs. Max pit meteen voor een set softs om zelf de snelste ronde te pakken.

Checo Perez pakt 'm een ronde later, maar op ronde 63 trekt Max de snelste tijd naar zich toe. Daar zal hij echter weinig waarde aan hechten. Lewis Hamilton kijkt niet meer achterom en wint met zestien seconden voorsprong zijn zesde Grand Prix van Spanje, en de vijfde op rij. Opnieuw een record.

Niet snel genoeg

Max Verstappen reageert gelaten op het resultaat. Red Bull is simpelweg te langzaam. De problemen van Mercedes uit het begin van het seizoen lijken definitief opgelost te zijn. Zelfs zonder de stop was Hamilton volgens Verstappen niet tegen te houden. Over twee weken krijgt Max een van beste kansen om alsnog een overwinning te pakken: op 23 mei keert de Formule 1 na een jaar afwezigheid terug op de straten van Monaco.

Resultaten

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1