Dit zijn de deelnemers aan Race of Champions 2022

Het racefeest is na twee jaar terug op een splinternieuwe locatie. Op een bevroren stuk van de Baltische Zee gaan coureurs uit allerlei disciplines de strijd met elkaar aan.

Dit zijn de deelnemers aan Race of Champions 2022

Het is al sinds 1988 een begrip: de Race of Champions. Het evenement begon ooit om het 10-jarige jubileum van het WRC te vieren, maar groeide uiteindelijk uit tot een klein festival voor rijders uit allerlei vormen van motorsport. Kampioenen en prominente rijders uit de F1, IndyCar, DTM, het WEC en uiteraard het WRC gingen elkaar te lijf op speciale circuits met een crossover, bekend van de Super Special Stages uit het WRC.

Ijskoude terugkeer

Na evenementen in Parijs, Gran Canaria, Londen, Beijing, Düsseldorf, Bangkok, Barbados, Miami, Riyadh, en Mexico gaat de ROC een nieuwe uitdaging aan. Voor het eerst vindt het evenement niet plaats in een stadion, maar op een bevroren zee. Na een online editie in 2020 en een afgelaste race afgelopen jaar zoekt de organisatie de spotlights op met een circuit in Zweedse Pite Havsbad, slechts 100 kilometer van de poolcirkel.

De lineup

Zoals gewoonlijk heeft de ROC weer een geweldige selectie coureurs aan weten te trekken. We zetten ze per categorie even op een rijtje:

Formule 1: Sebastian Vettel (4 titels), Mika Häkkinen (2 titels), David Coulthard (13 GPs), Valtteri Bottas (10 GPs), Mick Schumacher (1 F2 titel).
WRC: Sébastien Loeb (9 titels), Didier Auriol (1 titel), Petter Solberg (1 titel), Benito Guerra (1 Production Car titel), Oliver Solberg (1 ERC titel).
Le Mans: Tom Kristensen (9 overwinningen)
World Rallycross: Johan Kristoffersson (4 titels), Timmy Hansen (1 titel), Mattias Ekström (1 titel, 3 DTM titels).
NASCAR: Jimmie Johnson (7 titels)
IndyCar: Helio Castroneves, (4 Indy 500 overwinningen), Colton Herta (6 overwinningen)
W Series: Jamie Chadwick (2 titels)

Fastest Nation

De coureurs zullen uiteraard strijden de felbegeerde titel Champion of Champions, maar voor het zover is zullen ze als team gaan bepalen welk land de Fastest Nation is.

Team Germany: Vettel & Schumacher
Team America: Johnson & Herta
Team Sweden: Hansen & Ekström
Team Norway: Solberg & Solberg
Team GB: Coulthard & Chadwick
Team Finland: Häkkinen & Bottas
Team France: Loeb & Auriol
Team Nordic: Kristensen & Kristoffersson
Team Latin-America: Castroneves & Guerra

Het speelgoed

De coureurs zullen de beschikking krijgen over vijf verschillende auto's. Vanwege het terrein is het meerendeel geleend uit de rallycross wereld. Aan de basis staat de lichte Polaris RZR Pro side-by-side buggy. Verder op de ladder is er de 330 pk sterke RX Supercar Lite en de elektrische RX2e (335 pk).

RX Supercar Lite

Travis Pastrana's eveneens elektrische Nitro Rallycross FC1-X met maar liefst 1000 pk is de absolute topper van het veld, maar de meest interessante komt van Porsche. Als onderdeel van een nieuwe sponsordeal hebben de Duitsers de Cayman GT4 Clubsport aangeleverd. Een middenmotor sportwagen met achterwielaandrijving en 425 pk op het ijs belooft een hoop spektakel.

De Race of Champions wordt dit weekend (5 en 6 februari) verreden. Helaas doet de organisatie niet aan vrij verkrijgbare streams op sites zoals Youtube. In Nederland kunnen alleen Ziggo-klanten meegenieten van het Scandinavische racefeestje. Wie is jouw favoriet voor de titel?

Autosport
  • Race of Champions