Red Bull: 'Brandstofproblemen Bahrein keren niet terug in Jeddah'

In een statement neemt het team de angst voor een tweede set uitvalbeurten weg. De problemen met de brandstoftoevoer zijn een week na de blamage in Bahrein dan toch opgelost.

v

Het was dé grote schok van het eerste F1 weekend van 2022: de dubbele DNF van Red Bull. Na een vermakelijke strijd om de leiding tussen Charles Leclerc en Max Verstappen en een solide race van Sergio Perez op P4 vielen beide Bulls kort na elkaar uit in de slotfase van de Grand Prix. Een probleem met de brandstofpomp leek later de oorzaak te zijn.

Grote onzekerheid

De roemloze ondergang van RBR gaf weinig hoop voor de Grand Prix van Saoedi Arabië, die een korte week na Bahrein alweer op de planning staat.

Er was namelijk lange tijd niet bekend wat het precieze probleem was en of het überhaupt op tijd op te lossen viel. Er werd zelfs gespeculeerd dat het team het verbruik van de te zware RB18 op de nieuwe E10 brandstof simpelweg onderschat had.

Vacuum

In een kort statement legt Red Bull de geruchten rond een lege tank naast zich neer. Volgens het team was er een vacuum ontstaan in de brandstofleidingen, waardoor de pompen alleen maar lucht konden happen:

"Beide wagens hadden te maken met een gebrek aan brandstofdruk vorig weekend. De correcte hoeveelheid brandstof was in beide wagens aanwezig, maar een vacuum voorkwam dat de pompen brandstof aan konden zuigen en aan de motor konden leveren."

Probleem opgelost

Het vacuum was waarschijnlijk ontstaan door te hoge temperaturen. E10 brandt immers heter dan pure benzine, en zowel Verstappen als Perez reden rondenlang in de hete slipstream van de Ferrari's. Dat kan verklaren waarom het probleem niet optrad tijdens de tests, waar de wagens vaak alleen rondreden.

De precieze oorzaak wordt door RBR echter niet genoemd, maar het team is er zeker van dat de benodigde stappen zijn gezet om een tweede drama te voorkomen:

"We hebben de benodigde stappen gezet om dit issue te corrigeren en we verwachten geen problemen dit weekend."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool