Toch is het geen garantie dat je goedkoper uit bent. Er komen natuurlijk wat extra zaken kijken bij het importeren van een auto. Die zaken kosten geld en tijd. Bereken dus goed of je inderdaad goedkoper uit bent.
De auto naar Nederland halen
Een auto importeren uit Duitsland is aantrekkelijk door de prijzen. Het betekent wel vaak dat je naar Duitsland – of welk land dan ook – moet om de auto te halen.
Dat betekent dat je vervoer daarheen moet betalen, tijd kwijt bent aan de reis heen en weer en dat je op de een of andere manier de auto naar Nederland moet krijgen. En vanaf daar begint het proces pas. Voordat je de auto naar Nederland haalt, moet je natuurlijk ook een overeenkomst met de verkoper hebben en de auto betaald hebben.
Als de auto in Nederland is
Een gebruikte auto is altijd een risico, omdat je niet per se weet hoe het met de auto is gesteld is. In Nederland is er dan ook een kentekencontrole of APK nodig. Als de auto gekeurd is in het land van herkomst en de keuring nog geldig is, hoef je geen APK meer in Nederland te doen.
Is dat niet (meer) het geval, dan moet er eerst een APK komen. Zo’n keuring kost geld, maar ook de eventuele nodige werkzaamheden om de auto gekeurd te krijgen kunnen wat kosten. Afhankelijk van de staat van de auto kan dit hoog oplopen.
Belasting
Een belangrijke kostenpost voor het importeren van een auto is ook de belasting. Als de keuring compleet is of nog geldig is, doe je een belastingaangifte. Je krijgt een belastingaanslag die je direct moet betalen.
Je moet namelijk belasting betalen voor een motorrijtuig. Dit is de BPM: belasting personenauto’s en motorrijwielen. Er zijn meerdere methodes om te berekenen hoe hoog deze kosten worden. Nadat de belasting is betaald, krijg je een kenteken.
Het kenteken
Een kenteken is niet direct een kentekenplaat. Pas als je belasting betaald is, krijg je een kenteken en kun je een kentekenplaat laten maken. Je mag natuurlijk niet de weg op zonder kentekenplaat.
Ongeveer een week na het betalen van je belasting, kun je een kentekenplaten laten maken. Vergeet daarna niet een verzekering af te sluiten, want ook dat ben je verplicht in Nederland. Je krijgt automatisch je motorrijtuigenbelasting opgestuurd. Die ben je natuurlijk ook verplicht te betalen ieder jaar.