Max Verstappen wint toch zaak tegen Picnic: lookalike is wel inbreuk op portretrecht

Verstappen heeft van de Hoge Raad alsnog gelijk gekregen in zijn zaak tegen online supermarktketen Picnic. Het gebruik van een lookalike in een ludieke reclame wordt gezien als een inbreuk op het portretrecht van de NederBelg.

Max Verstappen wint toch zaak tegen Picnic: lookalike is wel inbreuk op portretrecht

Na zeven lange jaren is er eindelijk uitsluitsel in de zaak Verstappen vs Picnic. De online supermarktketen bracht in 2016 een reclame uit waarbij een jongen in Red Bull-kleding rustig zijn bezorgrondje deed met een bestelbusje van Picnic.

De reclame was een duidelijke inhaker op de campagne van Jumbo, waarbij Verstappen met zijn F1-wagen de boodschappen afleverde. Met de slogan: "Als je op tijd bent hoef je niet te racen" werd de link nog eens onderstreept.

Welles nietes

In het kamp van Verstappen konden ze echter niet lachen om de stunt van Picnic. De supermarkt werd dan ook voor de rechter gesleept op basis van een inbreuk op het portretrecht van de F1-coureur. De vertegenwoordiging van Verstappen eiste daarop 350.000 euro schadevergoeding. In eerste aanleg kreeg Max gelijk van de rechtbank in Amsterdam en werd een schadevergoeding van €150.000 toegekend.

Picnic ging echter in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelde juist tegen de uitspraak van de rechtbank: een lookalike was toegestaan, want het publiek kon duidelijk zien dat het niet om de echte Verstappen ging. 'Een grapje moet kunnen', was het devies. Zeven jaar na het uitkomen van de reclame is bij de Hoge Raad een definitief oordeel geveld: Max Verstappen heeft alsnog gelijk gekregen, zo meldt het AD.

Lookalike is ook inbreuk

Volgens de Hoge Raad kan het gebruik van een lookalike namelijk wél aangemerkt worden als een inbreuk op portretrecht. Onder bepaalde omstandigheden en met bepaalde versterkende factoren, zoals het dragen van dezelfde kleding, is het niet relevant of het algemene publiek zou kunnen zien dat het niet om de werkelijke persoon gaat.

Game over

Aangezien de Hoge Raad het hoogste niveau van de rechtspraak is kan Picnic geen beroep of cassatie aantekenen tegen de uitspraak. Het kamp van Max Verstappen heeft dus definitief gewonnen. Het gerechtshof in Den Haag zal nog moeten bepalen of Verstappen daadwerkelijk recht heeft op schadevergoeding en hoe hoog dat bedrag dan zal zijn.

Formule 1
  • Jumbo Supermarkten via Youtube
  • Jan Jansen via Vimeo