Ferrari pakt 1-2 bij kwalificatie Miami

Het was een goede dag voor de Scuderia. Leclerc en Sainz hebben de eerste rij weten te veroveren. Max Verstappen kon zijn laatste run helaas niet afmaken.

Ferrari pakt 1-2 bij kwalificatie Miami

Na vrije trainingen vol incidenten op de beschadigde baan van Miami maken we ons op voor de kwalificatie. Dat doen we met door de fikse klapper van Esteban Ocon helaas met 19 auto's.

De Fransman parkeerde zijn Alpine met flinke snelheid zijlings in de muur bij bocht 14, in een vreemde kopie van de crash van Carlos Sainz op de vrijdag. De impact was hard genoeg om het chassis van de A522 te scheuren. Vanwege de uitvoerige opbouwoperatie die daardoor nodig was had het team geen tijd om Ocon van een nieuwe auto te voorzien.

In het kamp van Red Bull was gelukkig veel beter nieuws: de koelingsproblemen en hydraulische gremlins leken tijdens FP3 opgelost. Sergio Perez en Max Verstappen onderstreepten dat feit nog maar eens door een 1-2 te pakken vรณรณr de Ferrari van Charles Leclerc. Ook Max kende echter een angstig momentje bij bocht 14/15.

Grote verliezers waren wederom de mannen van Mercedes: Lewis Hamilton reed een miezerige vijftiende tijd, terwijl George Russell niet verder kwam dan P17. Een duidelijk gebrek aan grip en nog altijd zeer hevige porpoising leken erop te wijze dat de langverwachte update weinig uitgehaald heeft.

Wellicht kunnen de Silberpfeilen echter toch sterk terugkomen tijdens de kwalificatie. De splinternieuwe baan wordt immers met elke gerede ronde iets sneller. Het zal voor de teams cruciaal zijn om zo laat mogelijk een tijd te zetten, wanneer er zoveel mogelijk rubber ligt. We kunnen ons gaan voorbereiden op Monza-achtige files.

Q1

Zoals verwacht is het meteen stervensdruk in de pits. De Mercedessen, Alpines, Red Bulls en Valtteri Bottas blijven nog even binnen, maar de rest van het veld gaat meteen aan de slag.

Dat levert meteen een verrassing op: Alex Albon weet zijn Williams namelijk voor de Haas van Kevin Magnussen te plaatsen. Zelfs Nicholas Latifi kan dat trucje herhalen, al is hij langzamer dan zijn teamgenoot.

Dan zien we Max Verstappen aan zijn eerste vliegende ronde beginnen. De Nederlander gaat naar groen in de eerste sector, paars in de tweede en pakt met relatieve eenvoud de snelste tijd. Max wordt meteen gevolgd door Sergio Perez, die op een halve seconde achterstand een voorlopige P2 pakt.

Die halve seconde zien we opeens ook voor ene George Russell! De Brit is met een minimale achterstand zomaar derde, vรณรณr Carlos Sainz.

Na die puike prestatie rijdt hij teamgenoot Lewis Hamilton echter grandioos in de weg. De zevenvoudig wereldkampioen maakt een daarvoor al erg rommelige ronde af met een dertiende tijd, op 1,3 seconden. Daar zal nog wel even over nagepraat worden.

Grote afwezige tot nu toe is Charles Leclerc. De Monegask is slechts zevende achter Zhou en Ricciardo, maar begint dan toch aan een serie paarse sectoren. Dat doet Carlos Sainz ook: hij duikt met anderhalve tiende onder de tijd van Verstappen.

Charles kan echter beter: hij pakt nog eens zes tienden op zijn teamgenoot. Max probeert het nog eens, maar kan niet aan zijn rivaal tippen. Het wordt een tweede tijd. Het verschil: bijna vier tienden.

Ondertussen zijn de Mercedessen alweer flink afgezakt. Russell vinden we terug op P8, terwijl Hamilton slechts zestiende is! Sir Lewis staat dus op pure pace in de eliminatiezone.

Met ongeveer vier minuten te gaan rijdt hij de pits in voor een nieuwe set Softs. Tijdens zijn stop zakt hij nog verder terug naar een dramatische P18, tussen de beide Williams machines. Ondanks zwaar verkeer weet Hamilton zich echter goed te herstellen. Met een vijfde tijd op negen tienden van Perez is hij safe.

Bij Haas is de teleurstelling een stuk groter: verrassend genoeg heeft Kevin Magnussen Q2 niet weten te halen. Een serie verbeteringen van concurrenten aan het einde van de sessie heeft de Deen naar een magere vijftiende plek geduwd. Mick Schumacher weet daardoor voor het eerst zijn teamgenoot te verslaan.

Q2

Mick Schumacher zet als eerste een tijd, maar wordt al snel ondergesneeuwd door de beide Ferrari's. Opvallend: Sainz is dit keer marginaal sneller dan Leclerc. Beide mannen moeten echter een halve seconde inleveren op Max Verstappen.

Sergio Perez is met ongeveer een tiende verschil een stuk dichterbij, maar de stap die de regerend wereldkampioen heeft gezet is een duidelijk waarschuwing aan het adres van de Scuderia.

Achter de topteams weet Lewis Hamilton een zinderende ronde neer te zetten: hij is slechts een paar honderdste verwijderd van de Ferrari's. Gasly, Bottas, Alonso, Tsunoda en Norris maken de top 10 af, al zitten ze allemaal op ongeveer een halve seconde van de leidende Mercedes.

De tweede Silberpfeil kan echter geen vuist maken. George Russell verliest de W13 in de eerste sector en moet zijn ronde afbreken. De Brit klaagt meteen over het extreme gestuiter van zijn dienstwagen. Ook Toto is niet bepaald blij.

Ondertussen gaat Charles Leclerc met een minimaal voordeel (0.072) naar de top van het scorebord. Bij een tweede poging heeft Russell meer succes, maar een zevende tijd is nog altijd niet fantastisch. Een onboard ronde met Hamilton laat zie hoe lastig de Mercedes te besturen is. Lewis kan zijn tijd dan ook niet verbeteren.

Net zoals in Q1 zie we een serie verbeteringen terwijl de klok al ruim op nul staat. Vettel en Stroll gaan de top 10 in, maar de echte schok komt van Lando Norris. De McLaren staat opeens als derde op de lijst, nipt vรณรณr Sergio Perez!

George Russell kan echter niet meegenieten. Door de eindsprint van de rest van het veld is hij naar een roemloze twaalfde plek terugverwezen. Hij mag alvast gaan douchen.

Met een minuscuul verschil tussen Charles Leclerc en Max Verstappen ligt alles nog open voor de laatste sessie op het Miami International Autodrome. Wordt het de in de bochten zo agiele Ferrari of toch de in een rechte lijn pijlsnelle Red Bull?

Q3

De echt snelle tijden komen pas aan het einde van de sessie, maar toch stuurt Ferrari beide auto's meteen naar buiten. Leclerc leidt het duo met e 1:29.055, slechts een fractie voor Sainz.

Intussen is Max Verstappen ook al aan zijn ronde begonnen. Met een paarse middensector lijkt het een veelbelovende run te worden. Max houdt het clean en doorbreekt als eerste de 1:28 grens. Een 1:28.991 echter is opnieuw een marginaal voordeel te opzichte van Leclerc.

Na de eerste vliegende ronde trekt iedereen meteen weer naar binnen. De stand is dan Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez, Bottas, Hamilton, Norris, Tsunoda, Stroll en Gasly.

Met iets minder dan vijf minuten te gaan blijft de baan akelig leeg. Iedereen wacht zo lang mogelijk met het starten van de laatste run. De lokale variant van de Monza-file lijkt niet ver weg meer.

Twee minuten later haalt Aston Martin als eerste de trekker over. Lance Stroll rijdt de pits uit en wordt vrijwel meteen gevolgd door de andere negen coureurs. Game on.

We krijgen meteen een prachtige strijd tussen Charles Leclerc en Carlos Sainz. De Spanjaard weet de snelste eerste sector te zetten, maar de tweede is voor Leclerc. Het lijkt gelijk op te gaan, maar in de laatste sector is de Monegask toch superieur. Beide weten ze de tijd van Verstappen te verbeteren.

Ondertussen blijven we wachten op beelden van de Red Bull. In een splitscreen krijgen we eindelijk waar we om vragen, maar het is slecht nieuws! Verstappen heeft na een fout zijn ronde af moeten breken. Het is voorbij. Sergio Perez kan ook niets meer doen tegen de Ferrari's, waardoor de Scuderia een welverdiende 1-2 kan pakken.

Max is over de boordradio lekker duidelijk over de situatie: "I fucked it".

Resultaten

Met Ferrari op 1 en 2 op de relatief smalle baan van Miami ziet het er slecht uit voor Red Bull, zeker nu de auto's wederom erg aan elkaar gewaagd zijn. Bovendien zijn de Fezza's bijzonder sterk bij de start, waardoor Verstappen en Perez waarschijnlijk niet eenvoudig naar voren zullen kunnen komen. De gebrekkige betrouwbaarheid e beperkte voorbereiding op de vrijdag heeft het team overduidelijk veel gekost.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari