Big brother rijdt mee: vanaf 6 juli 2022 zwarte doos verplicht 

Een schadeformuliertje invullen naar je eigen voordeel is er binnenkort niet meer bij. Vanaf 6 juli 2022 zal elke nieuwe auto verplicht een zwarte doos aan boord hebben.

Big brother rijdt mee: vanaf 6 juli 2022 zwarte doos verplicht 

Na een ongeval is het soms lastig om te bepalen wat er precies gebeurd is, al helemaal wanneer er meerdere voertuigen bij betrokken zijn geraakt. De politie heeft immers niet voor niets een afdeling die niets anders doet dan botsingen reconstrueren.

Voor die mannen en vrouwen wordt het werk in de toekomst een stuk makkelijker. Vanaf juli zullen alle nieuwe ontwikkelde auto's verplicht zelf cruciale gegevens gaan opslaan tijdens - en vlak voor - een ongeval. Auto's die eerder geïntroduceerd zijn worden niet getroffen door het mandaat.

EDR

We hebben het natuurlijk niet over een echte doos, zoals we die kennen uit de luchtvaartindustrie. De Event Data Recorder (EDR) wordt gewoon geïntegreerd in het brein van de auto. De EDR neemt geen beeld of geluid op, maar registreert wel de snelheid, stuurhoek, remkracht, de werking van de diverse veiligheidssystemen en het wel of niet afgaan van de airbags.

Zo kan naderhand precies afgelezen worden wat de bestuurder vlak vóór en tijdens het ongeval aan het doen was. De gegevens kunnen zo helpen een schuldige aan te wijzen. het systeem is al aanwezige in diverse modellen. Het meest extreme voorbeeld is de TeslaCam, een systeem dat ook de binnen en buitenkant van de auto filmt.

Ongelukken voorkomen

Verzekeringskwesties oplossen is echter niet het hoofddoel van de EDR, aldus de Europese Unie. Het systeem moet vooral helpen bij het verzamelen van data over ongelukken, zodat de veiligheid van toekomstige auto's verbeterd kan worden. Zowel passieve als actieve veiligheidssystemen zouden hierbij gebaat zijn, waardoor het systeem zelfs kan helpen toekomstige ongelukken te voorkomen.

Nieuws
  • Mercedes-Benz