Max Verstappen domineert kwalificatie in kletsnat Montreal!

De regerend wereldkampioen wist de natte sessies op Circuit Gilles Villeneuve met overtuiging naar zich toe te trekken. De chaotische omstandigheden zorgden bovendien voor een compleet onverwachte startvolgorde.
@media (max-width: 679px){#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633f84f23b898 img{#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633f84f23b898 img{#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633f84f23b898 img{#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633f84f23b898 img{#fig-633f84f23b898 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Max Verstappen domineert kwalificatie in kletsnat Montreal!

Een week na het stuiterfestijn van Baku zijn we voor het eerst sinds 2019 weer terug in Canada. Het GP-weekend viel op de donderdag al meteen in het water met een zware storm, maar op de vrijdag was het alsnog droog. Max Verstappen wist beide sessies te domineren. Vandaag is het echter weer bijzonder nat, waardoor FP3 een bijzonder resultaat kende, met Alonso, Gasly en Vettel als de top 3.

Verstappen kwam de derde sessie niet zonder kleerscheuren door. Met een - gelukkig - schadevrije spin sloot de Nederlander als negende aan. De druk is er echter grotendeels af voor de kwalificatie, aangezien Ferrari-rivaal Charles Leclerc vanaf de staart van het veld zal starten vanwege power unit penalties.

Q1

De twee Alfa Romeo's trekken als eerste de kletsnatte baan op. Er lijkt nog meer water te staan dan voorheen, en de spray is aanzienlijk. We krijgen al flashbacks naar Spa 2021, helemaal als George Russell de snelste tijd zet. Verstappen moet na zijn eerste run genoegen nemen met P3, achter de wederom bijzonder snelle Fernando Alonso.

Net Als Hamilton naar P2 gaat maakt Max zijn tweede rondje af. Met een marge van bijna een seconde gaat hij naar de top van het scorebord. Esteban Ocon houdt hem echter gezelschap met iets meer dan een tiende achterstand.

Dan is daar Carlos Sainz. Als de enige Ferrari-rijder met een kans op pole maakt Carlos het waar: 0.018 van een seconde sneller dan Verstappen. Nu de regen gestopt is wordt het circuit echter rap sneller, waardoor de sessie enorm onvoorspelbaar is.

Russell pakt P1 terug, vóór Sainz en Pierre Gasly. Ocon verbetert zich opnieuw naar P2, gevolgd door een P6 voor Norris. Dan komt Kevin Magnussen met een mooie verrassing door de snelste tijd te pakken.

Intussen zijn Verstappen en Perez gezakt tot een magere P8 en P9. Door verbeteringen van Ricciardo en Bottas wordt dat P10 en P11, maar Max laat het er niet bij zitten. Met een zinderende ronde pakt hij wederom meer dan zeven tienden op George Russell. Alonso en Sainz weten echter opnieuw onder die tijd te duiken. Carlos is daarmee terug op P1, 3.5 tienden sneller dan zijn idool.

Door alle chaos is Sergio Perez terug verwezen naar een gevaarlijke zestiende plek. De Mexicaan weet zich te verbeteren, maar met een tijd die slechts goed genoeg is voor P13 zit hij nog altijd in de gevarenzone. Even later zit hij dan ook weer op precies dezelfde plek.

Met nog twee minuten te gaan staat hij in het zelfde rijtje als Albon, Latifi, Tsunoda en Stroll. Sergio lijkt in een loop te zitten, want zijn volgende snelle ronde brengt hem weer op P13. Ondertussen is Verstappen weer terug op P1 met een halve seconde voordeel op Sainz, die prompt zijn Ferrari in een uitloopzone parkeert. Carlos kan verder, maar de gele vlag zit een hoop mannen in de weg bij hun laatste runs.

Ondanks dat stoot Perez door naar P12, maar Ricciardo duwt hem meteen weer terug. Checo mag met de hakken over de sloot door naar Q2, maar de beide AlphaTauri's, Aston Martins en Nicholas Latifi hebben niet zoveel geluk. Yuki heeft echter een smoes: vanwege een nieuwe motor start hij hoe dan ook vanaf de staart van de grid. De Japanner heeft dan ook geen moeite gedaan om een tijde te zetten.

Q2

Guanyu Zhou leidt de lange stoet de baan op voor Q2. Ondanks de licht drogende baan staat het merendeel van het veld nog op de full wets. Williams en Alpine gokken echter op de intermediate, evenals Sergio Perez en Carlos Sainz. De andere teams houden ze ongetwijfeld in de gaten. Lewis Hamilton vertelt zijn team dat het punt om over te stappen al dichtbij ligt. Mercedes wil echter dat hij voor de zekerheid een rondje zet op de extremere band.

Alonso zet de snelste eerste sector, wat duidelijk aangeeft dat de groengerande band de beste optie is. 'Nando voegt er nog een paarse tweede sector aan toe, maar die wordt afgepakt door Max Verstappen. Desondanks is Alonso twee seconden sneller dan de beide Mercedessen, die op dat moment het veld aanvoeren. Verstappen is een halve seconde langzamer en pakt P2.

Ondertussen glijdt Alex Albon door bij bocht 6. De Williams staat met zijn neus in de muur, maar de Britse Thai kan achteruit uitparkeren en zijn weg vervolgen. Die luxe heeft Sergio Perez echter niet! De Mexicaan vliegt met een blokkerend rechtervoorwiel rechtdoor in bocht 3.

Zijn impact met de muur is een stuk harder, waardoor de RB18 klem komt te zitten. De pogingen om los te komen halen op het natte gras niets uit, helemaal niet omdat Sergio moeite heeft de R-stand te vinden. We krijgen een rode vlag.

In de tussentijd wordt Carlos Sainz onderzocht voor gevaarlijk terugkomen op de baan na zijn excursie in de uitloopzone. Zijn onbedoelde hinderen van Esteban Ocon blijft echter onbestraft. Voor Lando Norris is er wel slecht nieuws: de Brit heeft een probleem met zijn Mercedes power unit. Zonder tijd op het bord wordt het een penibele situatie voor hem.

Met nog negen minuten op de klok wordt de groene vlag gezwaaid. Max Verstappen staat achter in de rij in de pits en maakt van de gelegenheid gebruik om een gat te creëren met Carlos Sainz. Iedereen staat inmiddels op de inters, een beslissing die bevestigd wordt door Lewis Hamilton. De vice-wereldkampioen meldt dat er al een droge lijn ontstaat.

Diezelfde Hamilton staat kortstondig op P1, maar het groepje achter hem blijkt toch sneller te zijn. Russel, Sainz en Alonso duiken allemaal onder de tijd,, maar de echte maatstaf blijkt Verstappen te zijn. De regerend wereldkampioen weet een seconde te pakken op de rest.

Sainz reageert door er nog een seconde vanaf te snoepen, maar Max pareert met een tweede ronde. Een marge van iets meer dan drie tienden is voorlopig genoeg. George Russell weet het verschil te verkleinen naar 0,050 van een seconde, maar wederom reageert Verstappen: 1.1 seconden sneller! ook daar haalt George echter weer een halve seconde af.

Door constante verbeteringen op de drogende baan is Lewis Hamilton plotseling in de gevarenzone terechtgekomen. Lewis reageert echter goed met een vierde tijd. Alonso en Russell verbeteren ondertussen de tijd van Verstappen, maar opnieuw reageert de Nederlander door nog een seconde te pakken.

De grote verliezers van de chaos in de slotfase van de sessie zijn Valtteri Bottas en Alex Albon. Voor Lando Norris is er helaas ook niets meer aan te doen na de power unit problemen, ondanks een kortstondige poging om toch een tijd te zetten. Charles Leclerc liet de sessie uiteraard voor wat het was. Positieve geluiden zijn er nog voor Mick Schumacher en Guanyu Zhou. Vooral de Chinees is uitzinnig: hij mag voor het eerst door naar Q3.

Q3

De twee Mercedessen openen de sessie, voor de beide wagens van Haas. Wederom zit Max Verstappen iets verderop in de rij, maar dit keer heeft hij Carlos Sainz en Daniel Ricciardo achter zich. Hamilton maakt als eerste zijn ronde af, maar blijkt drie tienden langzamer dan Russell.

Beide mannen worden echter grondig afgetroefd door Max Verstappen: de Red Bulll-rijder is maar liefst 1.3 seconden sneller. Sainz blijft steken op 1.1 seconden van Verstappen.

De Mercedessen verbeteren zich, maar dat doen Mick Schumacher, Fernando Alonso en Carlos Sainz ook. Die laatste komt het dichtste bij Verstappen: met iets meer dan twee tienden verschil begint de Ferrari-rijder een bedreiging te worden. Zowel hij als Verstappen duiken echter de pits in, met vijf minuten op de klok.

Verstappen en Sainz pakken allebei een nieuwe set inters, maar bij Mercedes hebben ze andere ideeën. George Russell gaat namelijk op roodgerande slicks de baan op! De Brit heeft nog drie minuten om het rubber werkende te krijgen en een tijd te zetten. Zijn outlap is echter opvallend langzaam. Bij het ingaan van zijn tweede ronde gaat het dan ook meteen mis: het staande water in bocht 1 en 2 verwijst hem onverbiddelijk naar de muur. De impact is echter zwak genoeg dat hij met lichte schade aan de achtervleugel door kan.

Terwijl het drama voor Mercedes zich uitspeelt gaat Max Verstappen wederom naar een dominant snelle tijd: hij pakt 1.2 seconden op Lewis Hamilton, die verrassend snel is. Een tiende daarachter is het Carlos Sainz, nipt voor Kevin Magnussen en Fernando Alonso. Verstappen pakt opnieuw drie tienden, maar Sainz gaat nek aan nek met de Nederlander. In de laatste sector laat de Spanjaard echter zeven tienden liggen met een slechte exit uit de chicane.

Verstappen's pole lijkt veilig, maar dan is daar opeens Fernando Alonso! De veteraan zet een geweldige tijd neer en pakt de tweede stek af van zijn landgenoot. Alonso komt echter 6.5 tiende van een seconde tekort op goede vriend Max.

Resultaten

Met vijf verschillende constructeurs in de top vijf is de Grand Prix van morgen veelbelovend. De standaardvolgorde van Red Bull/Ferrari, Mercedes en de rest is eindelijk een keer doorbroken. Op pole is het echter toch een vaste waarde.

Met Fernando Alonso als buffer achter zich lijkt Max Verstappen bovendien alle kaarten in handen te hebben, maar de oude vos zal een kans om het gevecht aan te gaan zeker niet laten liggen. Tegenover de microfoon Jacques Villeneuve grapt Fernando dan ook meteen dat hij niet kan wachten op de kans om Max aan te vallen. We zullen zien of hij de daad bij het woord zal voegen.