'Niemand gelooft nog in Grand Prix voor Spa Francorchamps'

Het ziet er zeer somber uit voor het iconische circuit in de Ardennen. De tekenen dat Spa een slachtoffer zal worden van de wereldwijde expansiedrift van Liberty Media worden steeds duidelijker.

'Niemand gelooft nog in Grand Prix voor Spa Francorchamps'

Het is inmiddels geen geheim meer dat de Formule 1 de pijlen richt op overzeese markten. Onder leiding van Liberty Media heeft de sport meer dan ooit als doel om zich een weg buiten de traditionele kern van het kampioenschap te banen.

De nieuwe races in Qatar, Miami, Saoedi-Arabië, Las Vegas hebben dit al bewezen, maar er is nog meer in aantocht. Naast een tweede race in China praat CEO Stefano Domenicali immers al met het Zuid-Afrikaanse Kyalami. Volgens de geruchten gaat het F1-opperhoofd zelfs uit van 16 overzeese races per seizoen.

Geen ruimte voor Spa

Met de Concorde Agreement in het achterhoofd - waarin een maximum van 24 races bepaald is - betekent dit dus dat er slechts acht plekken over zijn voor Europese races. , Zandvoort, Monza, Hungaroring, Barcelona, Silverstone en Imola houden volgend jaar al zes plekken bezet, en de onderhandelingen met de Red Bull Ring zijn niet veel meer dan een formaliteit vanwege de eigenaar. Het dwarsliggende Monaco zal naar verwachting uiteindelijk inbinden in de strijd met Liberty, waardoor alle acht plekken gevuld zijn.

Hierdoor vallen Paul Ricard en het iconische Spa Francorchamps buiten de boot. Volgens het Belgisch Het Laatste Nieuws is het moreel in de Ardennen bijzonder laag. Niemand lijkt nog te geloven in een GP voor volgend jaar.

Opening vinden

De tweede thuisrace van Max Verstappen zal dus moeten hopen op de uitval of uitstel van één van de overzeese Grand Prix om een stekje op de kalender van 2023 te bemachtigen.

Door aanhoudende COVID-moeilijkheden in China, stukgelopen onderhandelingen met Kyalami of het beëindigen van het contract met Mexico zou Spa een kans kunnen krijgen om aan te blijven. Met de farce van 2021 nog vers in het geheugen zal de F1 overtuigen echter geen eenvoudige klus zijn.

Traditie is niets waard

Zelfs als er een opening komt zijn er bovendien meer kapers op de kust, aangezien de Fransen hun race ook liever niet zien verdwijnen. Spa kan zich beroepen op een iconische status, traditie en geschiedenis, maar in de woorden van signor Domenicali zelf zijn deze factoren niet langer genoeg. Het circuit zal met keiharde centen moeten komen om zeker te zijn van een plekje. Nu de F1 een stratenrace in jetset-stad Nice overweegt lijkt het er echter op dat Spa aan de verliezende hand is.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool