De terugkeer van de Grand Prix van Nederland was vorig jaar uiteraard een enorm succes, maar het evenementen werd van alle kanten bedreigd door clubs die het circuit in de duinen liever overgeven aan de zandhagedis en rugstreeppad. Onder druk van types zoals 'vervelendste Nederlander' Johan Vollenbroek en andere belangenverenigingen zette de organisatie in op een zo schoon, gestructureerd en zo duurzaam mogelijk verloop van het weekend.
Als speerpunt werd het OV en de fiets naar voren gehaald als hoofdvervoersmiddelen voor de duizenden fans die naar Zandvoort af zouden reizen. Zo zouden verstorende (en vervuilende) files voorkomen worden. Er werden echter alsnog 3.500 parkeerplekken gereserveerd voor automobilisten, die dan per pendelbus naar het circuit gebracht zouden worden.
Autoluw evenement
De organisatie voorspelde dat tien procent van de toeschouwers nog per auto naar Zandvoort zouden komen. Die schatting bleek uiteindelijk iets te optimistisch: uiteindelijk kwam slechts 2% van de ongeveer 200.000 fans per vierwieler aan. Vanwege die lage opkomst heeft het circuit besloten alle parkeerplekken te schrappen, zo verklaarde Zandvoort's mobiliteitsmanager Roy Hirs tegenover De Volkskrant. De ambitie om de Grand Prix 'autoluw' te maken was er zelfs al vanaf het begin:
"[...] omdat die drempel nu zo laag is, hebben we besloten die ambitie naar voren te halen. Het is heel krachtig en uniek om bij een evenement van deze omvang te zeggen: wij faciliteren geen regulier bezoekersverkeer. Dit kan een blauwdruk zijn voor heel veel evenementen."
Ook voor VIPS
De beperkingen gelden niet alleen voor de gemiddelde bezoeker. Ook de mensen die zichzelf Very Important mogen noemen zullen alternatieve manieren moeten vinden om bij het circuit te komen. Althans, een klein deel: de organisatie zal het aantal VIP-parkeerplekken namelijk met vijf procent verkleinen tot 233 plekken.
De organisatie praat bovendien met sponsors, teams en de F1 om ervoor te zorgen dat relaties zo min mogelijk met de auto opgehaald zullen worden. Daar zijn immers helikopters voor. Veel schoner.
Het kan dus toch
Circuitdirecteur Robert van Overdijk is apetrots op de manier waarop de logistiek rond de race georganiseerd werd. Zandvoort heeft volgens hem alle criticasters en twijfelaars het tegendeel bewezen:
"We hebben in aanloop naar die eerste editie vooral gehoord waarom het allemaal niet zou kunnen in Zandvoort, met name op mobiliteitsvlak. Daarom wilden wij vanaf dag één bewijzen dat het wel degelijk gewoon kan: ruim 100 duizend bezoekers per dag en dan ook op de duurzaamste manier die is voor te stellen."
- Red Bull Content Pool