Alonso steekt naar oudere rivalen: 'Ik hou niet onnodig een stoeltje bezet'

Op 41-jarige leeftijd ziet Alonso zichzelf nog altijd als een waardig lid van de F1-grid. Fernando vindt dat niet hij, maar de andere ervaren, maar middelmatige presterende coureurs nieuw talent in de weg staan.

Alonso steekt naar oudere rivalen: 'Ik hou niet onnodig een stoeltje bezet'

Toen Fernando Alonso in 2020 zijn terugkeer aankondigde was de paddock niet meteen overtuigd. De tweevoudig wereldkampioen had uiteraard de reputatie van een grootmeester, maar met de middelmatige McLaren-jaren en zijn leeftijd in het achterhoofd leek de comeback van Fernando onnodig.

Ondanks die twijfels eindigde Alonso het seizoen van 2021 als tiende, vóór zijn veel jongere teamgenoot Esteban Ocon. Een indrukwekkend podium in Qatar gaf hem bovendien een goede impuls voor zijn tweede seizoen bij Alpine. Fernando was terug.

Geen obstakel

Criticasters zien de aanwezigheid van de inmiddels 41-jarige Spanjaard echter als een probleem. Alonso houdt immers een stoeltje bezet dat door een jonger talent opgevuld kan worden. Regerend Formule 2 kampioen en Alpine-junior Oscar Piastri staat hierdoor aan de kant als test en reserverijder.

In Oostenrijk kreeg Fernando dan ook de vraag of hij zichzelf als een nodeloos obstakel ziet voor de jongere generatie. Uiteraard kon hij zich daar niet in vinden:

"Ik zie het anders. Motorsport draait helemaal om de stopwatch. De sleutelvraag is of je nog steeds snel genoeg bent en je het kunt laten zien. Als je langzaam bent en gemiddeld presteert, dan blokkeer je de weg voor opkomende talenten. Dan moet je plaats maken. Ik ben nog steeds snel. Het zijn andere coureurs die de deur op slot zetten voor vers bloed."

“Ik help jonge coureurs en heb een kartbaan opgezet omdat ik iets wil teruggeven aan de sport die mij zoveel gegeven heeft."

Seb & Danny

Met 'andere coureurs' doelt Alonso ongetwijfeld op conculega's zoals Sebastian Vettel en met name Daniel Ricciardo, twee mannen die al een tijd over hun hoogtepunt lijken te zijn en toch hun stoeltje bezet houden.

Achter de rug van Ricciardo bereiden Jehan Daruvala, Pato O'Ward en Colton Herta zich al voor om zijn plek over te nemen. Bij Aston Martin staat vooralsnog echter nog geen jong talent klaar, tenzij we opeens Nico Hülkenberg willen meetellen.

Liever aan de top

Ondanks zijn positieve instelling erkent Fernando dat hij liever voor podiums en overwinningen vecht, maar toch is hij tevreden met zijn snelheid. Dit jaar zit hij naar eigen zeggen weer op de top van zijn kunnen:

"Ik mis winnen, en ik mis het gevoel van vechten voor podiums en grotere dingen, ja. Maar, tegelijkertijd, geniet ik er ook van, want het is een race tegen jezelf op een bepaalde manier, proberen een beter versie van mezelf te zijn dan ik was in [2018]."

"Ik denk vorig jaar, presteerde ik op een redelijk niveau. Okay, niet op mijn 100% zou ik zeggen, en dit jaar voel ik me op mijn 100%.

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team, Renault Sport F1, Red Bull Content Pool