Officieel: Audi en Sauber slaan handen ineen voor F1-project

Het hing al even in de lucht, maar Audi en Sauber hebben vandaag eindelijk uitsluitsel gegeven. Vanaf 2026 zullen het Zwitserse team en de Duitse fabrikant een setje gaan vormen.

Officieel: Audi en Sauber slaan handen ineen voor F1-project

Precies twee maanden na de aankondiging van Audi's toekomstige deelname aan de Formule 1 brengen de Duitsers meer nieuws naar buiten.

Zoals bekend wordt er in een nieuwe faciliteit in Neuburg drukt gewerkt aan een next-gen power unit, maar was er nog niets bekend over een mogelijke chassispartner. Zwitsers middenveld team Sauber leek vanaf het begin echter al de aangewezen optie.

Audi-Sauber

Audi hield op Spa de lippen echter stijf op elkaar, wat de indrukt wekte dat de fabrikant wilde wachten tot de nieuwsloze winter om de aandacht naar zich toe te trekken.

Vandaag zorgde het merk echter toch voor een verrassing door officieel aan te kondigen dat Audi-Sauber vanaf 2026 op de grid zal staan. Sauber's deal met Alfa Romeo verloopt aan het einde van 2024, waardoor het team twee seizoenen onder de eigen naam zal moeten rijden.

BMW-Sauber, maar dan anders

Na vier jaar onder de vlag van Alfa Romeo krijgt het team uit Hinwil dus opnieuw een grote fabrikant achter zich. Dit keer is het echter meer dan een ordinaire titelsponsor-deal.

Het Audi-Sauber partnerschap doet vooral denken aan de BMW-Sauber periode tussen 2006 en 2009, toen Audi's aartsrivaal kortstondig een titelkandidaat van het team wist te maken. Door de gevolgen van de economische crisis van 2008 hield BMW het in 2010 echter voor gezien.

Eenzame strijd

De nieuwe combinatie moet volgens Audi F1 CEO Adam Baker (ex BMW-Sauber) binnen drie jaar een winnende worden. Dat is in het hybride tijdperk nog niemand gelukt, maar bij BMW Sauber slaagden ze er wel in om al in het derde seizoen de winst te pakken met Robert Kubica in Canada.

Audi zal hoogstwaarschijnlijk als enige VAG-dochter de strijd aangaan in de top van de autosport. Ondanks hoopvolle uitspraken van de FIA dat Porsche nog steeds met andere teams in gesprek is lijkt daar op papier weinig terecht van te komen.