Activiteiten achter het stuur: deze zijn betrekkelijk veilig (en deze niet)

Het wordt afgeraden om al te veel afleiding achter het stuur te zoeken, maar daarbinnen bestaat de nodige nuance. Even handsfree bellen mag van de wet, maar probeer moeilijke gesprekken te bewaren voor als je stilstaat of helemaal niet in de auto zit. Ook is er een verschil tussen een lang recht stuk en een slingerende bergroute, en natuurlijk hebben we in Nederland de files nog. Wat is raadzaam en wat niet, achter het stuur?

Activiteiten achter het stuur: deze zijn betrekkelijk veilig (en deze niet)

Sportwedstrijden beluisteren 

Onderweg naar good old Langs de Lijn luisteren gebeurt veelvuldig. Je ziet op zondagen veel gezinnen trouw naar familie rijden, onder de bekende voorwaarde dat Radio 1 aan mag. Sport zonder beeld is razend vermakelijk, zeker als je er via een bookmaker een bedrag op hebt ingezet.

Dat verdubbelt de adrenaline die toch al bij een wedstrijd hoort. Dat sportwedden - dit kan ook op Formule 1-wedstrijden - doe je natuurlijk terwijl je stilstaat en als het echt spannend wordt (en het je favoriete coureur of club betreft), kun je de auto ook beter aan de kant zetten. Maar je kent je eigen reacties op de verslaggeving het beste.

Zingen ja, luchtdrummen nee 

Meeblèren op je favoriete muziek en wie weet die hoge C een keer raken, we proberen het massaal. Niet per se om volgende week in Ziggo Dome of bij Beste Zangers te belanden, maar wel omdat het stressverlagend werkt. Waar al vaak chauffeurs voor zijn aangehouden, is het zogenaamde luchtdrummen: druk meetrommelen met de muziek waarbij doorgaans twee handen nodig zijn.

Een taal leren 

We zagen Jeremy Clarkson tijdens een roadtrip door Oekraïne een taal leren, al was het in zijn geval niet erg succesvol: The Orangutan bestelde langs de weg een appeltje maar stond even later in een witte kool te happen.

Alle Top Gear-ongein op een stokje: dit is een prima manier om je tijd nuttig te besteden, vooral op lange rechte stukken of in de file. Overigens deed James May in diezelfde episode een goochelcursus terwijl Richard Hammond zich op het leren bespelen van de mondharmonica stortte, maar dat zijn geen goede voorbeelden.

Podcasts en radio 

Rustgevender dan sport is de populaire podcast. Over de meest uiteenlopende onderwerpen worden ze gemaakt: van politiek tot film en van roddel en achterklap tot wetenschap.

Overigens is er niks mis met de ouderwetse radio: we noemden net al Langs de Lijn, maar een satirisch programma als Spijkers Met Koppen (zaterdagmiddag van 12:00 tot 14:00) is ook een tip. Het spreekt voor zich dat de dvd-speler of ander scherm alleen voor passagiers bestemd is.

Je uiterlijk bijwerken: niet doen 

Het is overbodig om te melden, ware het niet dat nog steeds veel chauffeurs zich er schuldig aan maken. Waarom zit er in sommige auto's aan de bestuurderskant eigenlijk een spiegeltje op de zonneklep?

Rijdend de make-up bijwerken leidt niet alleen af, je kan zomaar een eyebrush in je oog prikken en dan zie je even niks meer. Ook scheren en tandenpoetsen zoals Mr. Bean ooit presteerde: niet meer doen.

Algemeen
  • BrunoPress