Dikke jas achter het stuur? Dikke boete! 

Stap jij 's ochtends ook zo lekker knus achter het stuur in je dikke parka? Dat kan je bij onze zuiderburen duur komen te staan.

Dikke jas achter het stuur? Dikke boete! 

Eerder waarschuwden we nog voor de bijzonder hoge boetebedragen voor luidheid op een ijskoude ochtend. Wanneer je geen zin hebt om je auto goed sneeuw- en ijsvrij te maken kun je immers een kostbare serie paarsgerande enveloppen op de deurmat opleveren.

Bij onze zuiderburen heb je kennelijk nog meer om op te letten bij strenge kou. De Belgische politie zou je namelijk zomaar een prent kunnen geven voor het dragen van een lekker dikke winterjas. Aangezien je eigenlijk de kachel uit moet laten is de kans groot dat je ermee te maken krijgt.

Dure jas

Volgens verkeersexpert Stef Willems kan die heerlijk warme parka ervoor zorgen dat je de lokale wegenverkeerswet overtreedt. Wanneer oom agent merkt dat je onfatsoenlijk rijgedrag vertoont en hij dit kan kan toewijzen aan je te dikke jas, sjaal of handschoenen, dan krijg je onverbiddelijk een prent:

"[Rijden met een dikke jas] is niet altijd een goed idee en kan je zelfs een boete opleveren. Artikel 8.3 van de wegcode schrijft voor dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen, de vereiste lichaamsgeschiktheid moet hebben en over de nodige kennis en rijvaardigheid moet beschikken."

"Als je winterkleding je verhindert je voertuig goed te besturen, dan is dat mogelijk een overtreding van de derde graad. Houdt de politie je tegen, bijvoorbeeld omdat je aan het zwalpen [zwalken] bent, dan kan dat jou een boete van 174 euro opleveren."

Groot gevaar

Dikke winterjassen kunnen volgens Mr. Willems niet alleen gevaarlijk zijn voor je portemonnee maar ook voor je gezondheid. Al die extra stof vergroot immers de afstand tussen je lichaam en de gordel:

"Hoe dikker de jas, hoe meer speling er zit tussen de gordel en je lichaam. En dus hoe harder de klap wanneer je een ongeval hebt."

De jas dan maar uitdoen is echter ook geen goed idee. Althans, niet tijdens het rijden. Willems adviseert dat je de auto toch even stilzet bij het omkleden:

"Krijg je het toch te warm eens je aan het rijden bent, zet je wagen dan aan de kant om je jas uit te doen. Probeer dat vooral niet tijdens het rijden."

Een boetedrag van 'slechts' 174 euro werkt voor ons Nederlanders al bijna op de lachspieren. Een keertje over de doorgetrokken streep dwalen kan bij ons immers al 280 euro plus administratiekosten kosten. Voor de echte masochisten is er echter nog een tweede optie om een de boete voor een te dikke winterjas te scoren. In Spanje krijg je namelijk een bedrag van 200 euro aan de broek voor hetzelfde vergrijp. Je bent dus gewaarschuwd.

Algemeen
  • Pexels, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Regiofotografie