Ruiten niet gekrabd? 800 euro boete!

Iets te haastig zijn op de vroege ochtend kan je duur komen te staan. Vanwege de verhoogde boetebedragen voor dit jaar kun zomaar 500 piek kwijtraken voor een ijzige auto.

Ruiten niet gekrabd? 800 euro boete!

Het is helaas alweer lang na de kerst, maar het is nu toch echt weer aan het vriezen en sneeuwen. Helaas blijft het witte goedje nog niet echt lekker liggen, behalve op je auto. Het is immers weer krabben geblazen op de vroege ochtend.

Tenminste, als je daar de tijd voor hebt. Voor mensen die net iets te laat uit bed gestapt zijn kan het namelijk verleidelijk zijn om het minimale te doen voordat je de weg op gaat. Dat kan echter een flinke rekening opleveren.

Ijzige boetes

In het geval dat je door de politie betrapt wordt op het rijden met een ijzige bolide staan er een reeks boetes voor je klaar. Allereerst is er het rijden met bevroren ruiten. Door de algemene verhoging op boetes voor lichte vergrijpen is deze van 280 naar 300 euro opgeschroefd.

Daarnaast kun je tegenwoordig voor bevroren spiegels een prent van 180 euro krijgen. Daar blijft het niet bij: heeft je auto een achteruitrijcamera, dan wordt deze ook meegerekend. Zelfs als je ruiten en buitenspiegels ijsvrij zijn kun je dan alsnog die boete van 180 euro incasseren.

Ben je zo lui dat je zelfs je met sneeuw bedekte koplampen niet schoongeveegd hebt, dan komt er nog eens 130 euro bij op. Hetzelfde geldt voor de kentekenplaat: ook daar wordt 180 euro voor gerekend.

800 ballen

Als je de complete bingokaart vol hebt kom je uit op een mooi ronde 800 euro aan boetes. De combinatie van bedekte ruiten en spiegels/camera's (180+300) krijgt van de overheid namelijk nog een combo-bonus van 10 euro mee.

Oh, en vergeet de administratiekosten niet. Voor elke boete mag je immers nog eens negen euro aan de computer betalen. Het kan dus wel even lonen om alsnog tien minuutjes later op het werk te komen.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Patrick van Emst