VIDEO: Lexus EV met gesimuleerde handbak in actie

Het idee klonk al belachelijk, maar de uitvoering is al helemaal bedroevend. Beelden van een test met een 'handgeschakelde' elektrische Lexus doen ons vrezen voor de toekomst.

VIDEO: Lexus EV met gesimuleerde handbak in actie

We horen van alle kanten dat elektrisch toch echt de toekomst is, maar voor de meeste autoliefhebbers is dat een moeilijke pil om te slikken. Een EV is namelijk efficiënt, doodstil en razendsnel, maar kan niet dezelfde beleving geven als een traditionele handgeschakelde benzineslurper.

Bij Lexus denken ze echter toch een compromis gevonden te hebben. In een poging de liefhebbers van het pookje over de streep te trekken hebben de Japanners namelijk een 'handbak' voor elektrische auto's ontwikkeld.

De simbak

Het systeem bestaat uit een normaal koppelingspedaal en een versnellingspook met een ouderwets H-patroon. Beide zijn echter met niets verbonden. In plaats van hydraulische en mechanische verbindingen zijn er sensoren aanwezig die de input van de bestuurder interpreteren.

Vervolgens bedenkt de auto hoe een echte handbak zou reageren op de handelingen van de berijder. Een gesimuleerd geluid en een heuse toerenteller moet de ervaring compleet maken. Beelden van een prototype geïnstalleerd in een UX300e crossover laten zien hoe dat in zijn werk gaat.

Mobiele simulator

De virtuele handbak zul je niet snel terug gaan zien in modellen zoals waar hij in getest is. Het systeem is namelijk bedoeld voor echt sportieve EV's, zoals de aankomende LFA-opvolger. In die auto combineert Lexus het systeem bovendien met een steer-by-wire systeem, waardoor er hoegenaamd geen mechanische verbindingen meer aanwezig zijn.

Je rijdt dus eigenlijk rond in een mobiele simulator. Net als in de game kun je bovendien de settings van de 'versnellingsbak' veranderen. De verschillende opties zouden de feedback van bekende handgeschakelde iconen moeten gaan nabootsen. Welke dat precies zullen zijn is echter nog niet bekend.

Elektrisch
  • Toyota, Lexus