Volledig elektrische Lexus LFA-opvolger heeft gesimuleerde handbak 

De spirituele opvolger van de goddelijke V10 supercar krijgt een vreemde gimmick mee. De super-EV wordt namelijk voorzien van een heuse handbak!

Volledig elektrische Lexus LFA-opvolger heeft gesimuleerde handbak 

Na een lange stint met alleen hybrides maakt Toyota zich op voor de elektrische transitie. Het vlaggenschip van het nieuwe modellengamma zal gebaseerd worden op de Electrified Sport, een concept dat aangemerkt is als de spirituele opvolger van de inmiddels legendarische LFA. In een poging de bekende zielloosheid van EV's te genezen heeft Lexus een bijzondere oplossing bedacht: een gesimuleerde handbak.

Schakelsimulatie

Net zoals bij een gamestuur heeft de super-EV van Lexus drie pedalen en een pook, maar zitten deze verder nergens aan vast. In plaats van fysieke verbinden wordt er door het brein van de auto een handgeschakelde rij-ervaring gesimuleerd.

Via verschillende settings kan de auto de rij-ervaring van verschillende modellen nabootsen. Ondanks het feit dat de elektromotor verder niets te maken heeft met het systeem is er zelfs een toerenteller aanwezig.

Steer-by-wire

Naast de tele-handbak krijgt de Lexus een steer-by-wire systeem mee. Er zal dus geen fysieke connectie zijn tussen het stuurwiel en de voorwielen. Een soortgelijk systeem werd afgelopen seizoen getest in de DTM door BMW. In 2014 kwam Lexus' rivaal Infiniti al met een variant van het concept, al waren er uit veiligheidsoverwegingen nog wel wat korte stuurstangen aanwezig.

De toekomst?

De bestuurder van de nieuwe Lexus super-EV zal dus volledig geïsoleerd zijn van de rest van de auto. Van een traditionele rij-ervaring is ondanks de toevoeging van een handbak hoegenaamd geen sprake.

De poging om de vooroordelen over EV's weg te nemen is daardoor niet bepaald geslaagd. Toch zal het concept met het verbod op brandstofmotoren in het vooruitzicht de enige manier zijn om een semi-traditionele rij-ervaring te hebben.