Lexus LFA krijgt elektrische opvolger

De iconische V10-exoot staat op het punt om opgevolgd te worden door een krachtige EV. De Lexus Electrified Sport Concept is een voorbode van de Japanse Tesla Roadster-killer.

Lexus LFA krijgt elektrische opvolger

Supercars spreken eigenlijk altijd tot de verbeelding, maar er is zelfs binnen de topklasse altijd een baas boven baas. En dan hebben we het niet eens over de keiharde cijfers. Sommige wagens zijn zo speciaal dat de prestaties er bijna niet toe doen. De Lexus LFA is één van die iconen.

De door F1-techniek beïnvloede super-GT was zo lang in ontwikkeling dat hij al tien jaar over datum was op zijn debuut in 2011. Desondanks maakte de Lexus indruk door zijn snaarstrakke weggedrag, het obsessief niveau van aandacht voor detail bij de afwerking en de goddelijke 4,8 liter V10. De hardcore Nürburgring Edition deed daar nog een paar schepjes bovenop. Zelfs notoire cynicus Jeremy Clarkson werd er op slag verliefd op.

Opvolger

Bij z'n lancering kostte de LFA maar liefst $375.000 dollar (€331.449). Nadat de run van 500 exemplaren de deur uit was kwam er dan ook geen echte opvolger. Een grote coupe kwam er wel in de vorm van de LC, maar dat model was een afgeleide van de LS limousine en geen exotische supercar. Je kunt de verhouding zien als de SLR ten opzichte van de SL.

Bij een uitgebreide presentatie over de toekomst van Lexus als geheel werd echter alsnog een 'echte' opvolger voorgesteld.

Imagebuilder

De Lexus Electrified Sport is het vlaggenschip van een groots elektrisch offensief vanuit het luxemerk van Toyota. Tegen het magische jaartal 2030 moeten er bij Lexus en Toyota 30 nieuwe elektrische modellen geïntroduceerd worden.

Lexus zal daarmee in elk segment waar ze op dit moment opereren een elektrisch alternatief aan kunnen bieden. De Electrified Sport dient als de imagebuilder van de modellenlijn door zijn pijlen te richten op super-EVs zoals de Tesla Roadster, Lotus Evija en Rimac Nevera.

LFA + FT-1

De Electrified Sport moet dit gaan doen met een sprint tijd van nul naar honderd onder de twee seconden en een rijbereik van 600 kilometer, aldus Lexus. Het ontwerp van de wagen is een mix van elementen van de LFA en het originele concept voor de nieuwe Supra: de beeldschone FT-1. De lijnen van die laatste werden echter vernageld toen het ontwerp om een BMW Z4-chassis heen gevouwen moest worden.

100% elektrisch

In tegenstelling tot het waterstof-liefhebbende Toyota is de luxedivisie bloedserieus wat betreft de elektrische revolutie. De verkopen van Lexus moeten in belangrijke markten zoals de VS, Europa en China voor de volle honderd procent uit elektrische auto's bestaan tegen 2030. De rest van de wereld volgt vijf jaar later.

Als merk voor de rijkeren der aarde is een EV-strategie immers de enige manier om bij te blijven. Bovendien zullen Lexus klanten kennelijk nooit ver buiten de grote steden komen. Voor liefhebbers van de brute, natuurlijk ademende V8 in de LC en F-modellen ziet het er dus slecht uit. Geniet er nog maar van zo lang het kan.