Veilingvoer: BMW Z4 M 'Safari'

Zin in iets unieks, maar geen extreem diepe zakken? Deze speciale Z4 M is de perfecte optie.

Veilingvoer:  BMW Z4 M 'Safari'

De eerste generatie BMW Z4 Coupe is eigenlijk een beetje een vergeten auto. In een wereld waarin coupes steeds vaker vier deuren hebben doen de Duitsers zelfs niet eens meer de moeite om een nieuwe variant van het model te maken. Dat laten ze namelijk over aan Toyota.

Echte M-varianten zijn er na het eerste model ook nooit gekomen. In plaats daarvan werd het bekende label op steeds meer SUV's geplakt. De pure sportcoupe is een uitstervend ras, dus een Amerikaanse liefhebber besloot zijn Z4 elementen mee te geven van de succesnummer van BMW.

Safari

Allereerst zette de eigenaar de zaag in zijn Z4: de voorbumper, achterbumper, wielkasten en de kofferbak werden allemaal een kopje kleiner gemaakt. De vrijgekomen ruimte werd gebruikt voor sterkere wielen met forse Toyo Open Country offroad banden. Ook achterin, waar we twee reserverubbers vinden. Instelbare ophanging van Ground Control en verschillende beschermplaten onder de auto zorgen ervoor dat de Z4 daadwerkelijk tegen een stootje kan.

Echte BMW

Onder de kap vinden we de standaard 3,2 liter S54 zesinlijn met 343 pk, ook bekend van de E36 M3. Het blok is zoals het hoort gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Opvallend: de Z4 M is niet omgebouwd naar xDrive. Het vermogen gaat gewoon naar de achteras. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, aangezien het merendeel van de moderne Dakar-specials hetzelfde recept aanhoudt.

Softroader

We zouden de auto echter niet serieus gaan inschrijven voor zo'n loodzware offroad race. De Z4 ziet er geweldig uit, maar er lijkt niet veel ruimte te zijn voor de enorme veerweg die nodig is om echt zwaar terrein aan te kunnen. De banden zitten eng dit bij de randen van de wielkasten. We hopen dat de ophanging nog wat omhoog kan.

SUV

Van binnen is de Z4 geen gestripte hardcore racer met een dikke rolkooi. Het smaakvolle zwart lederen interieur is gewoon behouden gebleven. Dat betekent ook dat je nog steeds de beschikking hebt over en boordcomputer, navigatie, cruise control, radio/CD en climate control.

Betaalbaar

De Z4 is dus geen Dakar-buggy, maar een comfortabele softroader. Op een gemiddeld grindpad of een zandafgraving kan de dikke BMW vast prima uit de voeten. We zouden hem graag even aan de tand voelen. Gelukkig hoeven we ons dan niet zoveel zorgen te maken over de verzekering, want de Z4 is voor de verandering geen miljoenenproject.

Op Bring A Trailer mag de auto zonder mininumprijs van de hand. Het hoogste bod is op dit moment $13.752, omgerekend zo'n 11.587 euro. Geen geld voor zo'n bijzondere bolide. De prijs zal echter nog oplopen: er zijn nog zes dagen voordat de veiling sluit. Interesse? Breng hier je bod uit.

Cargasm
  • Bring A Trailer