Gemballa Marsien is ultieme safari-911

De zoon van geeft ons de offroad-911 waar we al jaren op wachten. Met een scheutje 959 Dakar is de Marsien een heerlijke machine.

Gemballa Marsien is ultieme safari-911

De Dakar en Safari-varianten van de Porsche 911 zijn inmiddels legendes geworden. Toch hebben de Duitsers zelfs het tijdperk van de crossover weinig gedaan met dat rally-erfgoed. Verder dan een pas veel later aan het publiek getoonde concept car op 991-basis kwam het nooit.

Begin dit jaar kregen we nog een interpretatie van Singer, maar dat leverde vooral een rechtszaak op met de sportwagenbouwer. Desondanks probeert Marc Philipp Gemballa, zoon van tuninggoeroe Uwe, het nog eens op zijn eigen manier. En dan wel met zijn eigen bedrijf.

Über-Porsche

In tegenstelling tot de Singer is de Gemballa gebaseerd op de huidige generatie van de 911. De Marsien neemt de Turbo S als uitgangspunt en voegt daar stylingelementen geleend van de GT3, GT2 RS en de legendarische 959 aan toe. Vooral schiuin van achteren doet de Gemballa denken aan de klassieke über-Porsche.

Dubbele wishbones

In samenwerking met specialisten KW heeft Marc Philipp Gemballa de ophanging van de Marsien klaargemaakt voor hard offroad-gebruik.Met dubbel wishbones aan de voorzijde (net als de GT3) heeft de auto een sterk verbeterd weggedrag. Een langere veerweg en verbeterde demping zorgen ervoor dat de exoot zich op allerlei terreinen uit de voeten kan.

Met een druk op de knop kun je de auto wisselen van offroad naar straat-modus. Je mag dan nog wel even de wielen wisselen: voor straatgebruik heef de Marsien 20 inch voor en 21 achter met Michelin Pilot Sports. De offroad-set is rondom een inch kleiner voor extra rubber.

RUF-power

Aan vermogen is in ieder geval geen gebrek. Alsof de standaard Turbo S niet sterk genoeg was heeft Gemballa de hulp ingeroepen van RUF. De 3,7 liter twin turbo zescilinder boxer is van 650 pk opgepompt naar een flinke 740 pk.

Mocht dat nog steeds niet genoeg zijn dan kun je voor een turbo en ECU-upgrade gaan die 818 pk oplevert. Het koppel doet denken aan een diesel: met maar liefst 930 newton meter moet ploegen door zwaar terrein geen probleem zijn.

Dikke cijfers

De Marc Philipp Gemballa Marsien, zoals hij kennelijk voluit heet, sprint in 2.6 seconden naar de honderd kilometer per uur. De topsnelheid ligt op 330 kilometer per uur op normale wegen. Zit je in het zand, dan kom je niet verder dan 210. Snel genoeg voor onverhard, lijkt ons zo.

Er zullen slechts 40 exemplaren van de Marsien gebouwd worden, waarvan de helft al verkocht is. Zoals je mag verwachten zijn het geen goedkope kits. De conversie kost minimaal €495.000. Dat is uiteraard exclusief de donor-911 Turbo S. Naar gelang de wensen van de klant kan de prijs verder oplopen.

Cargasm
  • Marc Philipp Gemballa