Formula Supra: de Toyota Supra driftwagen met F1 V10 

Creatieve driftmeneer Ryan Tuerck heeft weer een nieuw speeltje: deze A90 Supra is voorzien van een volwaardige Judd racemotor.

Formula Supra: de Toyota Supra driftwagen met F1 V10 

In tegenstelling tot andere vormen van motorsport zit je in de top van de driftwereld niet met allerlei moeilijke regeltjes. Homologatie is er gewoon een verboden woord. Zo lang je je aan een paar basisregels houdt kun je dus bijna overal mee wegkomen.

Je kunt lekker makkelijk doen en gewoon een Toyota 2JZ in een Nissan Silvia proppen, maar je kunt ook met een unieke creatie komen. Een van de bekendste creatievelingen in de scene is Ryan Tuerck. In 2016 reed de Amerikaan zich in de kijker met een bijzondere Toyota GT86, voorzien van de 4,5 liter V8 uit een Ferrari 458.

Exotische aandrijflijn

Na de GT4586 en een stint in een achterwielaangedreven Corolla is Ryan terug met een heerlijke machine. Met een Toyota GR Supra als uitgangsbasis wilde hij een nog driftwagen met de meest exotische aandrijflijn ooit realiseren. Na een tripje naar de shop van Britse specialisten Engine Developments Limited had hij de perfecte kandidaat: een Judd GV4 vierliter V10.

De motor stamt af van de 3,5 liter GV die Judd in 1990 voor de Formule 1 ontwikkeld had en werd voornamelijk gebruikt in Le Mans prototypes. De V10 wordt nog altijd in al zijn varianten (.35 tot 5,5 liter) gebouwd. Tuerck's GV4 levert zo'n 730 pk en draait tot 11.000 toeren per minuut. Met een gewicht van slechts 145 kilo is de neus van zijn Supra lekker licht. De GV4 kan tot 3200 volgas kilometers aan tot er een revisie nodig is.

Eerste start

Zoals je mag verwachten van een pro-drift machine is de GR Supra grondig verbouwd. Alleen de carrosserie is nog enigszins standaard te noemen. Een volledig nieuwe voorpartij,, ophanging voor en achter en stuurinrichting zorgen ervoor dat de auto zijn mannetje staat op het circuit. De Judd V10 voedt zijn vermogen naar de achterwielen via een sequentiele versnellingsbak van Holinger. In een recente video werd het goddelijke blok voor het eerst gestart.

Gillen op de dyno

De Supra zal volgend seizoen zijn debuut gaan maken in de Amerikaanse Formula Drift serie. In een promofilmpje voor nieuwe sponsor HYTE werd de Formula Supra voor het eerst onthuld. Gaming PC's interesseren ons echter niet zoveel als het korte clipje van de wagen aan het eind, waarbij de V10 het uitgilt op de dyno. We kunnen niet wachten om de Supra in actie te zien.

Cargasm
  • RyanTuerck
  • RyanTuerck