Gooi een motor in de legendarische Peugeot 806 Procar

De enige echte race-MPV is op zoek naar een nieuwe baasje - en een nieuw hart. Gun jij hem een tweede leven?

Gooi een motor in de legendarische Peugeot 806 Procar

Win on Sunday, sell on Monday was decennialang het motto van talloze autofabrikanten. Sommigen houden zich er zelfs nog steeds aan. De strategie is echter niet op elk type auto toe te passen. Een doodgewoon personenbusje krijg je immers niet eenvoudig aan de start van een prominente race. Daar heb je bovendien al andere modellen voor die je liever niet voor de voeten loopt. In 1995 bewees de Peugeot 806 Procar echter dat het prima kan.

Razendsnelle reclame

De 806 Procar is inmiddels een legende in de autosportwereld. Het idee voor een race-MPV kwam van de Belgische divisie van Peugeot en diende om de lancering van de eerste monospace van het merk kracht bij te zetten. Race en rallyteam Kronos Racing kreeg de taak om van het apparaat een vuurspuwende toerwagenracer te maken.

Gelukkig hoefde het team niet alles zelf te doen: Peugeot stelde namelijk de voorraad van de motorsportdivisie beschikbaar. In basis waren veel elementen immers gelijk aan modellen zoals de 405 Mi16. De ophanging, versnellingsbak en het onderblok kwamen dan ook van de toerwagenversie van die auto, terwijl de cilinderkop geleend werd van een 306 Maxi Group A. Het totaalpakket was goed voor minimaal 260 pk. De auto werd vervolgens ingeschreven voor de 24 uur van Spa.

Operatie geslaagd, patiënt overleden

Na een hoop gelach en zelfs verzoeken om de hoge en 'instabiele' auto te verbannen moesten de rivaliserende teams uiteindelijk hun meerdere erkennen in de dikke Pug. De wagen qualificeerde zich namelijk als twaalfde overall en derde in zijn klasse. Het publiek sloot de auto ook al meteen in het hart.

Helaas voor Peugeot België en Kronos Racing mocht all die goodwill niet baten. Al na een uur stond de 806 weer in de pits met rem- en oliepompproblemen. Het was het begin van een lange lijst technische issues, van wiellagers tot motorsteunen. Uiteindelijk gaf de speciaal geprepareerde motor na tien uur de geest. Het doel was echter al bereikt: iedereen had het over dat vreemde personenbusje dat op Spa zo hard gegaan was.

Opgefokt of origineel?

Bijna dertig jaar na dato staat de 806 Procar weer te koop, dit keer bij Frans veilinghuis Aguttes. De auto lijkt in topstaat te zijn, afgezien van één klein detail: de motor en versnellingsbak zijn niet aanwezig.

Aan de ene kant is dat jammer, maar het geeft de nieuwe koper ook de kans om met moderne technieken de Peugeot nóg sneller te maken. Wij zien hem echter het liefst hersteld in oude glorie. Dat zal echter geen goedkope klus zijn: de lege kas moet namelijk al tussen de 35.000 en 50.000 euro gaan opbrengen. Ga jij ervoor?

Cargasm
  • Aguttes