Hint hint...Fred Vasseur verlaat Alfa Romeo in januari

De teamchef van AlfaSauber houdt het volgend jaar voor gezien. Drie keer raden wat dat betekent...

Hint hint...Fred Vasseur verlaat Alfa Romeo in januari

Nog voordat Mattia Binotto goed en wel vertrokken was werd Alfa Romeo's Frédéric Vasseur door de Italiaanse media al aangemerkt als potentiële vervanger. Net als bij de budget cap breuk lijken onze verre zuiderburen wederom gelijk te gaan krijgen. Om verder niet verklaarde redenen zegt de Fransman namelijk komend jaar zijn positie als chef van Alfa Romeo-Sauber op. Volgens de statements vanuit het team en Vasseur lijkt alles na zes jaar met wederzijds goedvinden aan een einde gekomen te zijn.

No-brainer

Nu hij zich losgeweekt heeft in Hinwil is het geen raadsel waar Fred's pijlen op gericht zijn voor 2023 en verder. Vanwege zijn goede band met Ferrari en Stellantis-voorzitter John Elkann en een verleden als manager voor Charles Leclerc is het overnemen van de positie bij Ferrari een no-brainer. Volgens de geruchtenmolen zal de Scuderia - ondanks een eerdere aankondiging gericht op het nieuwe jaar - nog voor de kerst Vasseur's naam uit de hoge hoed kunnen toveren.

EDIT: luttele momenten na de aankondiging van zijn Alfa-exit werd Vasseur bevestigd als nieuwe capo van Scuderia Ferrari.

Indrukwekkende CV

Na studies in de vliegtuigbouw en ingenieurswetenschappen maakte Vasseur kreeg zijn start in de autosport door het Formule 3-team ASM op te richten. Met klinkende namen als onder andere Lewis Hamilton, Paul di Resta en Romain Grosjean pakte ASM maar liefst zes keer op rij de Formula 3 European Championship-titel. In 2004 richtte hij samen met huidig Leclerc-manager het ART Formule 2-team op, waarmee hij vervolgens de titel won in 2005 en 2006 met Nico Rosberg en wederom Lewis Hamilton.

Vasseur maakte in 2016 zijn overstap naar de Formule 1 als teambaas van het herboren Renault F1 Team, maar kwam er niet uit met grillige chef Cyril Abiteboul. Het jaar erop liep hij over naar het team van Sauber, dat in 2019 Alfa Romeo werd.

Met een indrukwekkende CV in met name de junior categorieeen en veel meer ervaring als teammanager dan nerveuze techneut Mattia Binotto lijkt Vasseur prima kaarten in handen te hebben om de Scuderia weer op het juiste pad te brengen. Het moet echter nog blijken of de rest van het team daar aan kan en wil meewerken. Fred zal immers niet de eerste zijn die faalt in het temmen van de Italiaanse paarden.

Formule 1
  • BrunoPress