Red Bull lijft Sebastián Montoya in bij Driver Academy

De zoon van mag zich vanaf dit jaar een volledig lid noemen van de Red Bull Driver Academy. Na een seizoen als 'Red Bull Athlete' zal de 17-jarige Sebastián Montoya met volle RBR-steun zijn F3-debuut maken.

Red Bull lijft Sebastián Montoya in bij Driver Academy

Als zoon van een bekende F1-coureur heb je het nooit echt makkelijk. Er zijn maar weinigen die de prestaties van hun illustere vader kunnen evenaren. Nog minder stijgen boven de schaduw van hun oude heer uit. Sebastián Montoya lijkt in ieder geval op de goede weg te zijn. De 17-jarige Colombiaanse Amerikaan mag zich vanaf nu immers een officiéle Red Bull Driver Academy-rijder noemen.

Wisselend succes

Montoya Jr. maakte in 2020 zijn debuut in de autosport in de Italiaanse en Duitse Formule 4 na een teleurstellende kartcarriére. In dat eerste seizoen bewees hij een consistente, maar weinig indrukwekkende coureur te zijn met nul podiums en een elfde plek overall. Het jaar erop wist hij zich sterk te verbeteren met negen podiums en vierde overall in het Italiaanse kampioenschap.

In 2022 scoorde Seb zijn eerste overwinning in de autosport in de openingsronde van het Formula Regional Asian Championship. Montoya pakte nog een podium en een overwinning, maar maakte het seizoen uiteindelijk niet af. Later stapte hij over naar de Europese variant van het kampioenschap, waar hij wederom een solide maar weinig indrukwekkend seizoen kende.

Midden in het seizoen kreeg hij zijn grote kans bij het FIA F3-team van Campos Racing als vervanger van Oliver Goethe. Sebastian gaf toe moeite te hebben met de overstap van de 270 pk-sterke Regional naar de 380 pk-sterke FIA F3. Desondanks pakte hij bij zijn twee optredens op Zandvoort een paar nette achtste plaatsen.

25 jaar

Ondanks zijn ups en downs heeft Sebastián kennelijk genoeg indruk gemaakt op Helmut Marko en co om een plekje in de Red Bull Driver Academy te verdienen. Montoya wordt klaargestoomd voor zijn eerste volledig seizoen in de FIA Formule 3, maar het is nog niet bekend met welk team hij op de grid zal verschijnen. Seb is in ieder geval iets dichterbij het ultieme doel gekomen: de Formule 1.

De inlijving van Montoya Jr. maakt na 25 jaar het cirkeltje weer rond. Papa Juan Pablo maakte in 1997 immers zijn F3000-debuut voor RSM Marko, het team van Helmut Marko. JPM moest het dat seizoen andere opnemen tegen ene Christian Horner, toen nog actief als middelmatige coureur. Horner had op zijn beurt een aanhanger van Marko geleend voor zijn piepkleine F3000-operatie Arden International. Een kwart eeuw later zijn alle spelers opnieuw met elkaar in verband gebracht.

De tijd zal het leren of Sebastián dezelfde pure snelheid en compromisloze stijl zal ontwikkelen als zijn beroemde vader. Vooralsnog is de Formule 1 immers nog ver weg.