Nyck de Vries voor de rechter vanwege Formule 2-lening

De kersverse AlphaTauri-coureur heeft een nare aanloop naar zijn debuutseizoen voor de boeg. Vastgoedmagnaat en investeerder Jeroen Schothorst daagt de Fries voor de rechter voor het niet nakomen van afspraken rond een lening uit 2018.

Nyck de Vries voor de rechter vanwege Formule 2-lening

Vier jaar na zijn Formule 2-titel mag Nyck de Vries zich eindelijk opmaken voor zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1. Na een rol als reserve voor Mercedes, tests voor Aston Martin, Williams en Alpine en een invalbeurt op Monza wordt de Nederlander klaargestoomd voor zijn volledige debuut bij het team van AlphaTauri.

Voordat het zover is moet Nyck echter eerst een akkefietje uit zijn verleden gaan oplossen. Quote 500-lid en vastgoedmagnaat Jeroen Schothorst (vader van coureur Steijn) heeft hem namelijk voor het gerecht gesleept.

F2-lening

Schothorst is de procedure gestart vanwege een lening die afgesloten werd in 2018. Destijds was De Vries driftig op zoek naar een nieuw stoeltje in de Formule 2, nadat het Rapax-team waar hij voor reed aankondigde te stoppen. Een plek bij topteam Prema leek de ideale transfer, maar daar was een flinke zak geld voor nodig.

Nyck en zijn sponsors wisten de helft van het half miljoen kostende stoeltje op te hoesten, maar de andere helft kwam voor de rekening van ondernemer Jeroen Schothorst via zijn investeringsfond Investrand. De Vries krees het bedrag uiteraard niet cadeau, maar accepteerde het als een lening. Daaraan werden uiteraard de nodige voorwaarden gesteld.

De Vries in de Prema Dallara, Red Bull Ring 2018.

De voorwaarden

Schothorst sloot de lening af met het oog op Nyck's potentie als een Formule 1-coureur, iets dat duidelijk terugkwam in de voorwaarden. Zo had de ondernemer recht op maar liefst 50% van de 'variabele inkomsten' van De Vries in de F1.

Voordat het zover was werd De Vries verplicht gesteld alle informatie over zijn inkomsten, lopende contracten en onderhandelingen met Schothorst te delen. De overeenkomst zou komen te vervallen wanneer Nyck voor het seizoen van 2022 nog geen stoeltje in de koningsklasse had weten te bemachtigen.

Het meningsverschil

De laatste voorwaarde is precies waarom Schothorst ervoor gekozen heeft om te gaan procederen. Volgens de vastgoedmagnaat had De Vries namelijk wel een F1-contract in 2022: hij was namelijk vaste reservecoureur bij Mercedes. Het feit dat hij geen vaste plek had op de grid doet daar volgens het kamp van Schothorst niets aan af. Nyck kwam immers meerdere keren in actie tijdens Grand Prix-weekenden en reed op Monza zelfs een volledige race.

Aangezien er naar zijn mening aan de voorwaarden voldaan is wil Schothorst het contract uit 2018 blijven handhaven. Bovendien beschuldigt hij de 27-jarige Fries ervan contractbreuk gepleegd te hebben door informatie over contracten en onderhandelingen achtergehouden te hebben. Schothorst meent daarom alsnog recht te hebben op een flink deel van de inkomsten van de AlphaTauri-coureur.

Teleurstelling en afgunst

Nyck de Vries ontkent de beschuldigingen van Jeroen Schothorst in alle toonaarden en zegt altijd alle relevante informatie gedeeld te hebben. Volgens zijn advocaat Jeroen Bedaux ruikt het zaakje naar teleurstelling en afgunst vanuit het Schothorst-kamp, aangezien De Vries net een jaartje te laat een volledig F1-contract getekend heeft:

"Uit alles blijkt dat Investrand niet kan verkroppen dat De Vries in seizoen 2023 F1-coureur wordt, en niet in het laatste jaar van de overeenkomst."

De Vries gaat dus een rumoerige tijd tegemoet zo vlak voor zijn eerste volledige seizoen. De uitspraak van de rechter volgt namelijk begin februari, vlak voor de wintertest.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool