BMW's grilles gaan nog veel groter worden

Het houdt niet op, niet vanzelf. Uit patenttekeningen blijkt dat BMW zich opmaakt voor een generatie modellen met een nóg grotere grille...

BMW's grilles gaan nog veel groter worden

De recente designrichting van BMW is op z'n zachtst gezegd controversieel. Buiten traditionele modellen zoals de 3 en 5 om lijkt het merk te proberen om een record te breken voor de meeste afgrijselijke neuspartijen.

Het belangrijkste punt van kritiek is keer op keer de grille. In een poging om visueel schokkend te zijn (en de Chinese markt te paaien) zijn de subtiele 'nieren' uitgerekt tot monsterlijke proporties. Bij sommige modellen zijn ze zelfs ingekleurd of verlicht.

Te groot is niet groot genoeg

Met de nieuwe Neue Klasse EV-lijn leek BMW terug te keren naar de geliefde traditionele lijnvoering die van het merk zo'n succes maakte in de vorige eeuw. Patenttekeningen opgezocht door Auto Express wijzen echter op het tegenovergestelde: BMW werkt namelijk aan een manier om de volgende generaties een nog grotere grille mee te geven.

Digitale 'grille'

Het woord "grille" moeten we in dit geval echter tussen aanhalingstekens plaatsen. Aangezien de toekomst elektrisch is zullen toekomstige BMW's immers geen echte grille meer nodig hebben.

In plaats daarvan wordt er een enorm scherm in de neus van de auto's geplaatst. Op het scherm wordt vervolgens een afbeelding van een grille weergegeven. De koplampen en alle benodigde sensoren zullen ook in het paneel worden opgenomen. Het systeem is daarmee een evolutie van de "grille" van de iX.

De koplampen zullen achter het scherm geplaatst worden, waardoor ze niet te zien zijn als ze niet in gebruik zijn. Zodra ze ingeschakeld worden verander het scherm gedeeltelijk in helder glas. Het systeem maakt zo ook verschillende patronen mogelijk voor de daytime running lights. Bovendien zullen er boodschappen op het scherm weergegeven kunnen worden, handig voor politiediensten en dergelijke.

Alleen een patent

Dat er een patent is wil uiteraard nog niet zeggen dat BMW het systeem daadwerkelijk zal produceren. We krijgen immers ook al jaren patenten voor een Wankel sportwagen om de oren vanuit Mazda. De digitale smart grille uit Beieren lijkt echter een aannemelijke volgende stap. Over een paar generaties hebben BMWs dus tegelijk geen grille én de grootste grille ooit.