Grootste Volkswagen-feest ter wereld verdwijnt vanwege milieuzorgen

De grote VAG-party aan de Wörthersee is naar de geschiedenisboeken verweven. Vanwege zorgen over het milieu, ecoystemen en duurzaamheid heeft de lokale overheid het GTI Treffen in de ban gedaan.

Grootste Volkswagen-feest ter wereld verdwijnt vanwege milieuzorgen

Sinds 1982 konden Volkswagen-freaks zich helemaal uitleven rond een Oostenrijks meer. De Wörthersee GTi Treffen groeide al snel uit tot het grootste VAG-feestje ter wereld, waarbij eigenaren en fans van allerlei merken van het concern zich te buiten konden gaan. Volkswagen greep het evenement zelfs aan om special editions, concept cars en jubileumodellen te presenteren.

Slachtoffer van succes

Het festival had echter een keerzijde. De populariteit van de GTi Treffen zorgde er namelijk voor dat het kleine dorpje overspoeld werd door VAG-fans, met alle gevolgen van dien. Met slechts drie toegangswegen stond het verkeer al snel stil en de gemeente was continu bezig met afval ruimen. Daarbij kwam de overlast van enkele rotte appels met een sterke bewijsdrang. Burnouts, geluidsoverlast en snelheidsovertredingen werden helaas routine.

Zelfs het meer was niet veilig.

Milieu, ecosystemen en de duurzaamheid

Meer dan veertig jaar na dato is de toenemende druk op het evenement toch teveel geworden. Maar niet om de redenen die je zou denken. Na drie afgelaste edities vanwege een of ander virus (waarbij alsnog honderden boetes werden uitgedeeld) heeft de gemeente Maria Wörth een punt achter GTi Treffen gezet vanwege het milieu.

In een statement benoemt de gemeente de druk op het stadje en de overlast, maar worden er veel meer woorden gewijd aan het beschermen van lokale ecosystemen en het milieu en het voortbouwen aan de duurzaamheid.

Alles ist vorbei

Met die woorden besloot de lokale overheid dat er nooit en te nimmer grote auto-evenementen gehouden zullen worden bij de Wörthersee. Het feestje is na 41 jaar dus echt voorbij. We zijn erg benieuwd of de mening van de lokale politici zal veranderd als VAG overstapt op een volledig elektrisch modellenaanbod. Die zijn immers wel 'duurzaam'. Het zal ons echter benieuwen of de EV's net zo'n grote fanbase zullen krijgen als hun illustere voorgangers.

Nieuws
  • Volkswagen