BMW's duurzaamheidshoofd wil minder auto's gaan verkopen

De hoogste duurzaamheidsbobo van de Beierse fabrikant wil die vervelende verkoopcijfers terug gaan dringen. Teveel auto's verkopen is immers slecht voor het milieu. In plaats van nieuwe SUVs slijten wil BMW een soort van restauratiebusiness gaan beginnen.

BMW's duurzaamheidshoofd wil minder auto's gaan verkopen

Er is de laatste jaren eindeloos gesteggel over het terugdringen van de ecologische impact van het westerse wagenpark. De emissie-eisen worden steeds strengen, en in veel landen staat er zelfs als een compleet verbod op verbrandingsmotoren op het programma.

Volgens de westerse overheden is het vervangen van de oude, vervuilende zesdehandjes met blinkende nieuwe EV's dé oplossing voor het klimaatprobleem. Bij BMW zijn ze echter tot een andere conclusie gekomen.

Levensduur verlengen

Bij een bijeenkomst in Londen opperde BMW's hoofd van duurzaamheid Monika Dernai namelijk dat het eigenlijk helemaal niet goed is om de markt te overspoelen met nieuwe auto's. Het duurt immers bijzonder lang voordat de uitstoot die opgewekt is bij de productie terugverdiend wordt.

Bovendien is bij elke facelift of modelwijziging een nieuwe wagen kopen nou niet bepaald duurzaam. In plaats van op de korte termijn steeds auto's te vervangen wil Dernai er voor zorgen dat elk model juist veel langer mee kan. Langer doorrijden in een ouder model is immers toch beter voor de ijsbeertjes:

"We moeten echt nadenken over het verlengen van de levensduur van auto's. In plaats van een tweedehands automarkt waarbij je auto's aan elkaar verkoopt moeten we misschien de levensduur van een auto verlengen.

BMW Restomods

Dernai's methode achter die gedachte staat echter haaks op de principes van een autofabrikant. Ze heeft het namelijk niet over technische duurzaamheid, maar visuele en sociale duurzaamheid. Via een soort interne restomod-divisie zal BMW je onder andere de mogelijkheid gaan geven om je oudere Bimmer van een nieuw en hip interieur te voorzien.

Zo wordt volgens Dernai de drang om elke keer maar weer een de nieuwe te kopen voorkomen. En het opwekken van die drang is nu net waar een autofabrikant op drijft. Facelifts, special editions en kortingsknallers zijn er allemaal op gericht om potentiële klanten hongerig te houden.

Monika is er echter zeker van dat de restomod-divisie winstgevend én goed voor de maatschappij kan zijn:

"Het idee zou kunnen zijn dat je het interieur opfrist. We moeten nieuwe vaardigheden hebben in de aftermarket en auto's ontwerpen zodat de stoel verwijderd kan worden en een nieuwe stoel erin gezet kan worden."

"Dan is het een gebruikte auto die eruitziet als een nieuwe auto. De auto kan dezelfde eigenaar hebben, die dan geen nieuwe auto hoeft te kopen, maar we zullen nog steeds een business model hebben als BMW en de gehele maatschappij heeft er voordeel van."