Romain Grosjean's verkoolde Haas VF-20 onderdeel F1-tentoonstelling

Het chassis waarin Romain Grosjean twee jaar geleden aan een vurige dood ontsnapte wordt binnenkort tentoongesteld aan het publiek. De verkoolde Haas VF-20 is het kopstuk van Formula 1 Exhibition in Madrid.

Romain Grosjean's verkoolde Haas VF-20 onderdeel tentoonstelling

Twee jaar geleden werd de Formule 1 opgeschrikt door een gruwelijke crash. Vlak na de start van de Grand Prix van Bahrein maakte de Haas van Romain Grosjean contact met de AlphaTauri van Daniil Kvyat, waardoor de Fransman hard rechtsaf de muur in gestuurd werd.

Met een snelheid van 191 kilometer per uur boorde de wagen zich in een onbeschermd stuk vangrail, waarna het chassis in tweeën spleet, de tank scheurde en de auto explodeerde. De survival cell kwam klem te zitten in de vangrail, met Grosjean gevangen tussen het metaal en de halo. Als door een wonder kon Romain zich na bijna een halve minuut uit de auto bevrijden. Hij kwam er uiteindelijk met enkele brandwonden aan zijn handen vanaf.

Grosjean's VF-20 monocoque brandt na, Bahrein 2020.

F1 Exhibition Madrid

Twee jaar na die dramatische dag geeft de Formule 1 fans de kans om het moment te herleven bij de F1 Exhibition in Madrid. De resten van de Haas VF-20 waaruit Romain Grosjean herrees als een feniks zal het kopstuk worden van de tentoonstelling. De monocoque is precies zoals hij was vlak nadat het inferno eindelijk gedoofd was.

Meer dan geluk

Het F1 Exhibition-team vroeg Grosjean herinneringen op te halen aan die noodlottige dag. Uit het verhaal van de Fransman blijkt nog maar eens hoeveel geluk hij die dag gehad heeft. Volgens Romain kan de rol van de survival cell en de halo echter niet uitgevlakt worden:

"Vanuit mijn oogpunt was het een flinke crash maar ik realiseerde me de impact of hoe gewelddadig het was van buiten niet. Het was pas de volgende dag toen ik iemand vroeg om me te laten zien hoe het eruit zag dat ik het me realiseerde. Mijn vrouw was die race aan het kijken met mijn vader en mijn kinderen. Zij zullen dat moment hun hele leven bij zich dragen. Ze waren gewoon toeschouwers die zaten te wachten om iets te horen, iets te zien vanuit Bahrein.

“Ik moest de hoofdsteun breken, er door rammen met mijn helm en toen kreeg ik mijn helm er uiteindelijk door en stond ik op in de stoel. Ik realiseerde dat mijn linkervoet klem zat in het chassis en ik trok zo hard als ik kon aan mijn linkerbeen. Mijn schoen bleef in het chassis maar mijn voet kwam los dus ik was vrij om uit de auto te komen."

"Het was 120 kilo aan brandstof plus de accu - beiden stonden in brand. Dr. Ian Roberts, Alan van de Merwe van de medical car en een brandweerman waren aan het proberen een ruimte in het vuur te creëren om me te helpen eruit te komen. Ik geloof dat dat me tenminste hielp om een beeld te krijgen van waar ik heen moest gaan en waar de uitgang was."

"De survival cell is er voor je in het geval van een enorme impact. Ik was intact binnen in de cel. Het chassis is nog steeds in één stuk, de hale is er en afgezien van de schade en de brand is het nog steeds zoals het moet zijn. Ik denk dat dat mijn leven gered heeft."

De F1 Exhibition Madrid opent op 24 maart.

Formule 1
  • Formula 1, NLBeeld / ProShots