Eddie Jordan doet aluhoedje op: 'Max Verstappen heeft aandrijfasprobleem verzonnen'

De voormalige teambaas en kleurrijke commentator heeft in de nasleep van Saoedi Arabië een wel heel bijzondere uitspraak gedaan. Volgens Jordan was de terugkeer van het aandrijfasprobleem voor Max Verstappen in de slotfase van de race namelijk helemaal nep.

Eddie Jordan doet aluhoedje op: 'Max Verstappen heeft aandrijfasproblemen verzonnen'

Het Grand Prix weekend in Saoedi Arabië verliep voor Max Verstappen niet bepaald volgens plan. De Nederlander begon pas op vrijdagmorgen na uitgeziekt te hebben van een nare buikgriep, iets waarvoor hij zelfs op de zaterdag nog team briefings voor miste. Tijdens de vrije trainingen was hij echter steevast ruim de snelste.

Door een gebroken aandrijfas midden in Q2 kon hij pace kon hij niet omzetten naar een pole position en moest hij vanaf P15 starten. Halverwege de Grand Prix lag hij echter alweer tweede achter teamgenoot Sergio Perez. In de slotfase van de race kwam Max dichterbij, maar niet binnen vijf seconden. Uiteindelijk reed hij met een snelste tijd op de laatste ronde naar een welverdiende tweede plek, ondanks de terugkeer van het aandrijfasprobleem.

Allemaal onzin

Volgens voormalig teambaas en correspondent Eddie Jordan is het laatste gedeelte van het officiële verhaal echter de reinste onzin. De Ier gelooft er niets van dat het aandrijfasprobleem terugkwam, ondanks de vreemde gierende geluiden op de boordradio. Volgens Eddie verzon Verstappen de hele episode om gezichtsverlies vanwege teamorders te voorkomen. Na de race was er bovendien niets mis met de RB19 van de Nederlander, zo stelde Jordan in zijn Formula For Success-podcast:

"Ik denk dat Max iets verzon over de aandrijfas om zichzelf beter te laten lijken. Ik ben ervan overtuigd dat hem verteld was, voordat hij de baan op ging, dat als Checo aan de race zou leiden, [hij] geen toestemming zou hebben om hem voorbij te gaan. Dat is gewoon mijn visie erop want als ik een team zou runnen dan zou dat precies zijn wat ik zou zeggen voordat ze de baan op gingen."

"Je hoeft geen Einstein te zijn om het uit te vissen. Max, naar mijn mening, vond een redelijk excuus, wat de aandrijfas was. Christian Horner vertelt ons dat wat ze ook deden, ze niets aan de auto konden vinden dat mis was. Jongens, kom op, er zit hier genoeg in om te realiseren dat we niet verneukt willen worden."

Maximaal eerlijk

Jordan kreeg bij zijn podcast tegengas van ex Red Bull-rijder en F1 TV-commentator David Coulthard. Volgens de Schot ligt het helemaal niet binnen het karakter van Verstappen om dingen te gaan verzinnen. De Nederlander is in alle ander opzichten immers altijd eerlijk en zegt waar het op staat. David vindt het dan ook moeilijk te geloven dat Max in Saoedi Arabië een toneelstukje opgevoerd zou hebben:

"Ik denk dat Max zo recht voor zijn raap is dat hij niets verzint. Een beetje zoals hij op de radio vroeg naar de snelste ronde. Hij herinnert zich dat hij de laatste race van 2021 in ging op gelijke punten met Lewis Hamilton, en hij weet dat een enkele punt het verschil zou kunnen maken dit jaar. Ik hoor je EJ, en ik weet dat jij de vinger aan de pols hebt bij de teambazen, maar ik denk dat Max...als hij iets zegt, dan meent hij het."

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress