Lijstje: alle 230 auto's uit The Palmen Collection barnfind

The Gallery Aaldering heeft de lijst gepubliceerd van alle unieke klassiekers die onderdeel zijn van de grootste barnfind op Nederlandse bodem. Het gemiddelde museum zou een moord doen voor de modellen die genoemd worden.

Lijstje: alle 230 auto's uit The Palmen Collection barnfind

De verzameling van de 82-jarige Ad Palmen uit Dordrecht is in een klap wereldberoemd geworden. Als ondernemer zonder vrouw of kinderen spendeerde de beste man zijn tijd met het vullen van twee loodsen en een kerkgebouw met de meest uiteenlopende, unieke, zeldzame en waardevolle klassiekers.

Veertig jaar lang verzorgde Mr. Palmen zijn grotendeels geheime collectie in de hoop alles rijdende te houden, terwijl hij steeds meer auto's aankocht. Nadat zijn geestelijke gezondheid verslechterde en hij in een verzorgingstehuis terechtkwam werd de collectie onder curatele gesteld. Klassiekerspecialist Nico Aaldering van The Gallery nam de verzameling van 230+ bolides vervolgens over.

Geen details

The Gallery Aaldering maakte gisteren bekend dat The Palmen Collection te veil aangeboden zou worden via Classic Car Auctions, maar gaf daarbij nog geen gedetailleerde weergave van de specifieke modellen die onderdeel waren van de verzameling.

Wel werd duidelijk dat de collectie bestond uit diverse modellen van Italiaanse, Duitse, Franse, Amerikaanse, Britse en zelfs Tsjechische afkomst. Nu is daar echter verandering in gekomen: The Gallery heeft namelijk een volledige lijst gepubliceerd.

De lijst

Uit de lijst komt goed naar voren hoe divers en breed de smaak van meneer Palmen was. De oudste wagen (Singer Convertible) stamt uit 1912, terwijl de nieuwste (Opel Movano pickup) een bouwjaar van 2006 heeft.

Palmen had een voorkeur voor de producten van Alfa Romeo (20), Lancia (13), Ford (12), Jaguar (10) en Mercedes (9). Naast de bekendere merken wist hij ook modellen van zeer obscure fabrikanten op de kop te tikken, zoals Bond, Essex, Villard, Imperia, Monica en Moretti.

Miljoenenvangst

Nu de modellen bekend zijn is het mogelijk om een kleine inschatting te maken van de waarde van de enorme collectie. Voor de handigheid hebben we ons beperkt tot het identificeren van de meest waardevolle modellen uit de verzameling. Al snel werd duidelijk dat er voor enkele miljoenen aan stoffige oude karren aanwezig is.

Het absolute kopstuk van de collectie is Lancia Aurelia B24 Spyder America uit 1955. In 2016 werd eenzelfde exemplaar in topstaat geveild voor maar liefst twee miljoen dollar (€1.8 miljoen). De prijzen beginnen rond een half miljoen. Op de tweede plaats vinden we de Alfa Romeo 6C 2500 Sport Coupe uit 1950, waar tussen de 700.000 en een miljoen voor gevraagd kan worden. De derde plek is er voor de Mercedes 300S Roadster 'Adenauer' uit 1953, die tussen de 500.000 en 700.000 euro op kan brengen. De Lancia Flaminia Sport Zagato uit 1964 (300.000 tot 500.000) en de Maserati Mistral uit 1965 (200.000 - 500.000) maken de top vijf af.

De Lancia Aurelia B24 Spyder America is met afstand de meest waardevolle wagen van de collectie.

Voor elke portemonnee

Liefhebbers met een kleinere portemonnee hoeven zich echter niet achtergesteld te voelen. Er is namelijk een auto voor bijna elk budget. Zo kun je ook gaan voor een 'doodgewone' Ford Mustang 289 Coupe uit 1965, Jaguar XJ-S Convertible uit 1995 of een '82er Datsun 280ZX Turbo.

Zit je echt krap bij kas? Dan zijn er auto's als de DAF 600, Renault 19 Cabriolet, Volvo 340 DL, of Opel Vectra B 1.6. Praktisch aangelegde veilingtijgers kunnen hun lol op met de hierboven genoemde Opel Movano pickup, Mercedes Vito 108CDI, Renault Express of Citroën Jumper. Er is dus echt voor elk wat wils.

Cargasm
  • Gallery Aaldering