Komst Audi motiveert comeback Hockenheim: 'Maar we willen geen geld verliezen'

Door het aantreden van Audi in de Formule 1 is er hernieuwde interesse in de terugkeer van de Grand Prix van Duitsland. Het management van Hockenheim durft zich echter nog niet aan de torenhoge kosten te branden.

Komst Audi motiveert comeback Hockenheim: 'Maar we willen geen geld verliezen'

Het is alweer even geleden dat de Grand Prix van Duitsland verreden werd. De laatste editie dateert nog van voor de pandemie, en werd een klassieker door de fouten van Mercede en Charles Leclerc op een kletsnatte baan. De wisselende omstandigheden leverden een uniek podium op met Max Verstappen, Sebastian Vettel en Daniil Kvyat.

Ondanks de positieve ontvangst van de race verloor Hockenheim echter alsnog het recht om een Grand Prix te organiseren. Alleen door de pandemie-invalbeurt van de Nürburgring werd de Duitse F1-exodus nog een jaartje uitgesteld.

Audi opent deuren

Sindsdien hebben beide Duitse Grand Prix circuits echter geen manier gevonden om terug te keren op de kalender. Net zoals het Franse Paul Ricard en het Maleisische Sepang zijn de circuits het slachtoffer van de alsmaar stijgende kosten die de sport oplegt aan de circuits. Het toetreden van Audi tot de Formule 1 heeft echter een nieuwe impuls gegeven aan de campagne om de sport terug naar Duitsland te halen. Tegenover Sport1 vertelde circuitbaas Jorn Teske enthousiast over de nieuwe kansen die de VAG-telg nu al gecreëerd heeft:

"We zijn blij wanneer het thema Formule 1 in Duitsland weer besproken wordt. En we zijn blij dat door de instap van Audi een nieuwe dynamiek in die discussie komt. We staan natuurlijk altijd in contact met de Formule 1, die banden hebben we niet laten afscheuren. Maar dat betekent niet meteen dat er altijd iets nieuws te melden is."

"We weten dat zowel de Formule 1 als wij een groot belang hebben om een middenweg te vinden die het langdurig vasthouden van de Formule 1 in Duitsland in zekerheid stelt. Maar we weten ook dat het net als voorheen niet makkelijk is. Als een wereldspeler zoals Audi nieuwe wegen opent, dan juichen we dat natuurlijk toe en zijn we zeer geïnteresseerd in het uitwisselen van ideeën met alle betrokkenen."

Het financiële plaatje

Ondanks al het enthousiasme maakt Teske zich geen illusies. Er zal nog een hoop moeten veranderen aan de manier waarop de Formule 1 omgaat met circuits. Als het financiële plaatje hetzelfde blijft als voorheen acht hij de kans op een terugkeer bijzonder laag. In het verleden werd er immers geld verloren bij de Grand Prix. Dat is iets wat Hockenheim zich simpelweg niet kan veroorloven:

"We willen echt dat de Formule 1 terugkomt naar Duitsland. We weten hoe belangrijk de top van de motorsport is voor een circuit en ook voor de hele regio. We weten dat we onze wereldwijde reputatie aan de Formule 1 te danken hebben, en we zullen er alles aan doen om een comeback te verzekeren. Maar we blijven bij onze mening dat een Formule 1 race ons niet financieel zou moeten ruïneren."

"We hebben in het verleden ook gezegd dat het niet allemaal om geld verdienen van de Formule 1 gaat. We willen gewoon geen geld verliezen. Als we samen manier vinden om dat te verzekeren, of als iemand dat risico voor ons weg kan nemen, dan is er niets wat ons tegenhoudt om verder te werken aan de details. Maar als je zoals vroeger een hoge prijs betaalt [aan de F1] die via tickets en nevenverkoop niet terug te verdienen is, dan vinden we dat niet realistisch."