Land Rover bestaat niet meer

Het iconische terreinwagenmerk is de prullenbak in. Als onderdeel van een nieuwe globale merkstrategie heeft de JLR Group ervoor gekozen niet verder te gaan met het iconische naamplaatje.

Land Rover bestaat niet meer

Land Rover is al sinds 1948 een begrip in de wereld van terreinwagens. De Britse interpretatie van de Amerikaanse militaire jeep veroverd decennia lang letterlijk en figuurlijk de wereld. In veel afgelegen delen van de planeet waren Land Rovers de eerste wagens die de lokale bevolking onder ogen kreeg.

Afgezien van epische ontdekkingsreizen bleven de modellen van het merk populaire werkpaarden voor boeren, manegehouders, brandweerlieden, boswachters en talloze andere vaklui. Na 75 jaar is het nu echter afgelopen met Land Rover.

JLR

Het iconische label is namelijk gesneuveld vanwege een verwarrende nieuwe merkstrategie van de voormalige Jaguar Land Rover Group. Het conglomeraat in handen van Indiaas megaconcern Tata wil zich om de een of andere reden namelijk distantiëren van de klassieke merknaam. De group refereert nu naar zichzelf als 'JLR' en introduceert twee nieuwe merken naast Jaguar en Range Rover.

Discovery en Defender?

De nieuwe 'REIMAGINE'-strategie van JLR is maar moeilijk te begrijpen. De nieuwe merken zijn namelijk niets meer dan de afsplitsingen van bestaande modellijnen. Nu de verzamelnaam Land Rover weggestreept is zijn Discovery en Defender op zichzelf staande merken geworden.

Het concept doet denken aan de wispelturige manier waarop de Amerikaanse autoindustrie met merken omsprong. Zo was Continental (van Lincoln) een tijd lang een merk op zichzelf, en werden Corvettes in Europa zonder Chevrolet-badge verkocht.

Zoals gezegd is het niet helemaal duidelijk hoe Discovery en Defender zich zullen onderscheiden van hun Land Rover-voorgangers. Een eigen merkidentiteit is er immers nog niet. Wel krijgt elk merk een eigen showroom en marketingmateriaal. Het zal ons echter niets verbazen als het plan net zoals de hierboven genoemde Amerikaanse voorbeelden over een paar jaar teruggedraaid wordt.