F1 zet streep door wheel covers met LED-verlichting

De feestelijke wieldoppen met kermisverlichting komen er uiteindelijk toch niet. Voor 2024 zijn de LED wheel covers uit het reglement gehaald.

F1 zet streep door wheel covers met LED-verlichting

Onder de vleugels van de Amerikaanse mediaoverlords van Liberty wordt de Formule 1 steeds meer een show vol nutteloze gimmicks. Het voor dit weekend aangekondigde Sprint Shootout-format is daar een van de grootste voorbeelden van. Gelukkig worden niet alle proefballonetjes van het conglomeraat klakkeloos overgenomen en ingevoerd door de bestuurders van de sport. De in 2021 geteste LED wheel covers zullen er namelijk niet meer gaan komen.

Kermisverlichting

De kermisverlichting werd aan het einde van dat seizoen getest door het team van McLaren. De verlichte wieldoppen zouden informatie moeten afbeelden die nuttig is voor de fans, zoals bijvoorbeeld de positie van de auto, telemetrie, DRS-activatie of zelfs reclameboodschappen. McLaren besloot de apparaten echter niet te gebruiken. In plaats daarvan werden LED-reclamepanelen aan weerszijden van de cockpit ingezet.

Zware lampjes

Ondanks het feit dat niemand er trek in had bleven de LED wheel covers twee seizoenen lang in het reglement staan. Dat is nu echter verleden tijd. Volgend seizoen zullen de verlichte spinners niet langer legaal zijn. Een van de grootste redenen achter de terugtrekking van het idee is het gewicht.

Door de toevoeging van de lichten zou het minimumgewicht opnieuw aangepast moeten worden, waarbij de magische 800 kilo grens overschreden zou worden. Aangezien de F1 als doel heeft lichtere en kleinere bolides te gaan bouwen konden de LED-gimmicks niet verantwoord worden.

Formule 1
  • McLaren Racing