Bijzondere weetjes over de elektrische auto

Waar we vroeger nog twijfels hadden bij elektrisch rijden – over het uiterlijk of de snelheid – denken we daar tegenwoordig heel anders over. Elektrische auto's scheuren over de wegen en laadpalen vliegen uit de grond. Daarom hoog tijd om deze hypermoderne auto eens onder de loep te nemen.

elektrische auto

Ook bij een elektrische auto zit je niet meteen vast aan één wagen. Het prijskaartje van een elektrische bolide ligt immers nog steeds hoger dan bij een auto met een benzine- of dieselmotor. Gelukkig heb je altijd nog de mogelijkheid om te leasen. En net als bij een traditionele auto, is er de mogelijkheid voor elektrische auto private leasen. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto, zonder zorgen.

En ook de volgende bijzondere weetjes wist je vast nog niet over de elektrische auto!

Rijden in de regen

Scheuren door de waterplassen, het geeft een krachtig gevoel. Maar is dat wel mogelijk bij een elektrische auto? Dit hangt allemaal af van de hoogte van het waterniveau. Als water over een afstand van enkele meters tegen het chassis komt, kun je de auto beter laten staan. Maar dat rijden door grote plassen, dat kan geen kwaad. Dat komt omdat motoren waterdicht zijn en geen inlaten hebben.

Over de grens

In Duitsland zijn de elektrische auto's ontzettend populair, en dat is ook te merken aan de laadpalen. In de vakantietijd dien je eigenlijk altijd met een laadfile rekening te houden – en wie heeft daar tijd voor? Op je telefoon heb je gelukkig een handige app die laat weten wat de beste tijd is: Google Maps. Deze app is niet alleen geschikt voor de beste routes, ook kun je aangeven op welke plekken je gaat laden en zien op welke tijden het daar rustig is.

Vaker banden wisselen

Dat de banden van elektrische auto's ontzettend snel gaan, dat wisten we al. Maar wist je dat dit ervoor zorgt dat de banden sneller slijten? Dit geldt overigens alleen voor de snelle auto's. Daarnaast zijn elektrische auto's ook zwaarder dan gemiddeld en dat kan ook weer voor extra slijtage zorgen.

Opladen tijdens rijden

Een elektrische auto is al hypermodern, maar de ontwikkelingen blijven bezig. In Zweden willen ze bijvoorbeeld in 2025 een stuk snelweg in gebruik nemen waarop elektrische voertuigen zichzelf tijdens het rijden oplaten, meldt Euronews. Dat wordt dus zorgeloos rijden!

De bijzondere accu

De accu van een elektrische auto heeft ook een paar weetjes waarvan je vast met je oren gaat klappen. Zo bevat de accu minder onderdelen dan een verbrandingsmotor van een niet-elektrische auto. Er zijn dus minder onderdelen die kapot kunnen gaan. Ook is het accupakket het grootste, zwaarste en duurste onderdeel van de hele auto. Gelukkig gaat hij dan ook een tijdje mee, behalve als de temperaturen dalen. Kou heeft namelijk een behoorlijke invloed op de prestaties van het accupakket. Daarom kiezen steeds meer fabrikanten voor een geconditioneerd accupakket, die verwarmd kan worden als het koud is.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Elektrisch
  • AutoWeek, Gaspedaal.nl, Autozine.nl
  • Pexels