Matthijs Goes

Okay koop maar een diesel, elektrosubsidie alweer op

Binnen één dag is de magere subsidiepot om elektrisch rijden te stimuleren alweer op. De roverheid wil u wel elektrisch laten rijden, maar het mag geen geld kosten.

Matthijs Goes

U moet de komende jaren allemaal een elektrische auto kopen van Den Haag. De vadsige ministers van het zoveelste kabinet Rutte (waarom stemt iedereen op die man?) rijden dikke BMW, Audi of Mercedes (met fop-hybride), maar de burger moet elektrisch. Lekker met een batterijauto naar de supermarkt. Probleem is dat de batterijen duur zijn en de auto's ermee dus ook. Dus kwam er eerst een subsidie voor leasers die een PHEV namen, zo kreeg iedereen die een gratis auto kreeg van de baas ook geen bijtelling. En toen bleken PHEV's helemaal niet goed voor de lucht. Daarom werden de regels aangepast en gingen de PHEV's massaal naar Polen. Wat er daarna gebeurde? Toen kreeg iedereen die een gratis auto van de zaak kreeg ineens een gratis hele dure Tesla van de zaak op kosten van de belastingbetaler uiteraard.

Nu was die belastingbetaler aan de beurt om ook een klein beetje voordeel te krijgen. Er is een subsidiepot voor kopers van elektrische auto's. Joepie. Maar die pot is VEEL TE KLEIN. Er kunnen 275 mensen per jaar een subsidie krijgen. Tweehonderdvijfenzeventig.

Nou Den Haag, goed gedaan. Het potje voor 2021 was binnen een dag leeg. De 275 bofkonten die tussen 1 januari en 4 januari een nieuwe accusprinter konden betalen krijgen weer meer geld. De gewone mensen hebben het nakijken.

Waarom wordt zo'n subsidie nou weer oneerlijk verdeeld? Waarom krijgt niet iedereen subsidie in plaats van een paar snelle beslissers? Degenen die zo snel kunnen beslissen, hebben het geld waarschijnlijk helemaal niet nodig. "Gewone mensen" moeten eerst nog even overleggen met de bank en kunnen daarna een auto bestellen. Die kopen nu dus geen slimme stekkerauto, maar gaan gewoon voor een dinosapslurper. Dat is toch stom?

Column
  • ProShots