Laguna Seca verpest met uitloopstroken

Een van de laatste pure circuits heeft er dan toch aan moeten geloven. Als onderdeel van een renovatie zijn er toch uitloopstroken toegevoegd aan het legendarische Laguna Seca.

Laguna Seca verpest met uitloopstroken

Pure racecircuits waarop fouten echt afgestraft worden zijn tegenwoordig een zeldzaamheid aan het worden. Afgezien van het groeiende aantal stratencircuits hebben vrijwel alle banen op de Formule 1-kalender enorme vlakken asfalt naast de baan die de coureurs beschermen voor de gevolgen van een foutje.

Voor oldschool lintjes asfalt kun je vaak nog terecht aan de andere kant van de grote plas. Recent is er echter een opnieuw een van die klassieke circuits afgevallen.

Heiligschennis

Bij een recente renovatie is WeatherTech Raceway Laguna Seca namelijk ten prooi gevalle aan de uitloopzonegekte. Bij verschillende bochten is er een plak extra asfalt aangelegd, waardoor fouten niet langer even hard afgestraft zullen worden. Bij IndyCar-races is het zelfs heel normaal dat de runoff gezien wordt als een verlenging van de baan. Corvette Racing-coureur Jordan Taylor bracht de veranderingen op Twitter onder de aandacht.

Verontwaardiging, teleurstelling, woede

Taylor's tweet werd met verontwaardiging, teleurstelling en woede onthaald door allerlei prominente figuren uit de motorsportwereld. IndyCar coureurs Tony Kanaan, Alex Palou en Ryan Briscoe spraken schande van het gesleutel aan Laguna Seca.

Ook oud F1-wereldkampioen Jenson Button kon er niet bij waarom het management van het circuit besloten had het karakter van het legendarische circuit om zeep te helpen:

Grand Prix-potentie?

Uit de foto's gedeeld door Taylor valt niet op te maken hoe het gesteld is met de mythische Corkscrew, een van de meest bekende bochtencombinaties uit de motorsport. Het zou ons echter niets verbazen als ook daar ingrijpende wijzigingen doorgevoerd zijn.

Evenmin is duidelijk waarom het management tot de aanpassingen over is gegaan. Er is immers nog geen sprake van een potentiële upgrade naar de voor de Formule 1 benodigde FIA Grade 1 certificatie. De kans is echter groot dat de top van het circuit een F1 Grand Prix voor ogen heeft.

Autosport
  • NL Beeld / Proshots