'Grand Prix Zuid-Afrika van de baan door links met Rusland'

De plannen voor de race op Kyalami zijn voorlopig in de ijskast gezet. Door beschuldigingen van het verlenen van hulp aan Rusland past een Grand Prix van Zuid Afrika momenteel niet in de portfolio van de Formule 1.

'Grand Prix Zuid-Afrika van de baan door links met Rusland'

Vorig jaar leek het er lange tijd op dat de Formule 1 zijn status als wereldkampioenschap verder zou onderstrepen met een race op het Afrikaanse continent. De sport werkte aan een terugkeer naar het Zuid-Afrikaanse circuit van Kyalami, waar voor het laatst een Grand Prix verreden werd in 1993. Problemen rond de organisatie maakten echter een einde aan de campagne voor 2024, waardoor de Grand Prix van Belgiƫ op Spa Francorchamps uitstel van executie kreeg.

Doorstart

Ondanks de eerdere problemen zette de F1 door met een nieuwe promoter, het in Miami gevestigde 777. De promotor is ook verantwoordelijk voor de 9 uur van Kyalami GT-endurance race. In samenwerking met het nieuwe management richtte de F1 de pijlen op 2024. Volgens Motorsport.com zijn ook die plannen nu in de ijskast gezet. De Formule 1 zou er geen vertrouwen in hebben dat het evenement een langdurige bestaan zal kennen.

Politiek gevoelig

Het schrappen van de plannen zou ten dele gemotiveerd zijn door de ongemakkelijke politieke situatie rond Zuid-Afrika. Het land heeft zich in het conflict tussen Rusland en OekraĆÆne officieel als neutrale partij opgesteld, maar heeft toch deelgenomen aan militaire oefeningen met Rusland en China. De Amerikaanse overheid beschuldigt het land er bovendien van wapens geleverd te hebben aan het regime van Vladimir Putin.

Aangezien de F1 in handen is van het Amerikaanse Liberty Media is het negeren van de situatie vrijwel onmogelijk. Bij het uitbreken van de oorlog verbrak de sport immers meteen de banden met coureur Nikita Mazepin en het Igora Drive circuit bij Sint Petersburg, de voorgestelde nieuwe thuisbasis van de Grand Prix van Rusland. Nu Zuid-Afrika onder dezelfde paraplu lijkt te vallen moet de sport consistent blijven. Voor puristen komt de situatie echter goed uit: de plek van Spa Francorchamps op de kalender lijkt binnenkort veilig te blijven.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Porsche.