Vettel spreekt criticasters tegen: 'Je moet Verstappen krediet geven'

Seb heeft zich uitgesproken tegen degenen die het succes van Max Verstappen niet serieus nemen. Volgens de viervoudig wereldkampioen heeft de Nederlander het helemaal niet makkelijk aan de kop van het veld.

Vettel spreekt criticasters tegen: 'Je moet Verstappen krediet geven'

Na een zinderende 2021 en een spannende eerste siezoenshelft van 2022 is de Formule 1 veranderd in de Grote Max Verstappen Show. Vanwege het terugvallen van Ferrari, het geploeter van Mercedes en de ondermaatse Sergio Pérez heeft de Nederlander tot nu toe eigenlijk geen concurrentie gehad in 2023.

Verstappen eindigde elke race als eerste of tweede, en won de laatste zes races op rij. Met een grondig upgradepakket in het vooruitzicht voor Hongarije lijkt daar de komende tijd bovendien geen verandering in te komen.

Saaie dominantie

Tegenstanderd van de Red Bull-kopman schrijven zijn grenzeloze succes toe aan de dominante Red Bull-bolide, ondanks de beroerde resultaten van zijn teamgenoot. Bovendien maakt Max het kampioenschap toch best wel saai. De erkenning voor de prestaties van de Nederlander is dan ook vaak ver te zoeken.

Dat laatste schoot bij Verstappen's voorganger Sebastian Vettel in het verkeerde keelgat. De inmiddels 36-jarige Duitser weet immers precies hoe het is om eenzaam aan de top te staan. In 2013 zette Seb bovendien het record voor meeste overwinningen op rij in een enkel seizoen door negen keer op rij met de champagne te sproeien.

Het is nooit makkelijk

Bij het bekende Goodwood Festival of Speed - waar Vettel zijn klassieke F1-bolides demonstreerde - sprak de Duitser zich uit over het gebrek aan respect dat Verstappen van sommige fans en journalisten krijgt. Seb trok het vergelijk met Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Mika Häkkinen én zichzelf en stelde dat aan top komen en blijven juist hard werk en veel talent vereist:

"Je moet hem krediet geven, hij presteert fantastisch. Hij is ongelooflijk getalenteerd en maakt geen fouten."

"Zodra je vooraan rijdt omdat je het goed doet zeggen mensen al snel dat het saai is en dat je 'makkelijk' wint. Maar er speelt meer mee dan alleen rondetijden. Ik weet zeker dat Lewis Hamilton het nooit makkelijk had tijdens zijn dominante jaren. Net zoals bijvoorbeeld Michael Schumacher, Mika Häkkinen en ikzelf het nooit makkelijk hadden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool