Huh? Nieuwe Red Bull-sidepods hebben Mercedes-invloeden

De grondige update van de RB19 heeft voor opschudding gezorgd in de paddock. De nieuwe, veel smallere sidepods hebben ironisch genoeg veel te danken aan het gefaalde zeropod concept van Mercedes...

Huh? Nieuwe Red Bull-sidepods hebben Mercedes-invloeden

Voor de Grand Prix van Hongarije heeft Red Bull Racing een eerste grondige update gepresenteerd. De bolide van Max Verstappen en Sergio Pérez is op meerdere puinten verbeterd, maar de meest in het oog springende wijziging is het vernieuwde ontwerp van de sidepods.

Op de eerste beelden was een veel kleinere 'brievenbus' inlaat en over het algemeen veel smallere vorm te zien. Meer gedetailleerde foto's maakten duidelijk dat het team de lijn van Aston Martin en Alpine niet gevolgd heeft door een diepe groef in de achterkant van de sidepods te maken. Het resultaat is een op het eerste gezicht vrij conventioneel ontwerp vergeleken met de concurrentie.

Mercedes-invloed

Betere foto's van de eerder genoemde luchtinlaat laten zien wat de grootste veranderingen zijn. Voor de veel kleinere opening heeft het team namelijk een veel langere 'scoop' geplaatst.

Het onderdeel is nu zo groot dat er gesproken kan worden van een heuse 'mid-wing'. Eenzelfde concept werd - in combinatie met de befaamde zeropods - geïntroduceerd door Mercedes in 2022.

Hetzelfde, maar dan beter

De mid-wing leverde in combinatie met de extreme zeropod te inconsistente prestaties op, maar Red Bull is er kennelijk van overtuigd dat het gekoppeld aan het eigen concept wel zal werken.

De extra smalle luchtlinlaat van de geupdatete RB19 is immers in grote lijnen eigelijk hetzelfde idee als de zeropod, maar dan 90 graden gedraaid. Binnen de bestaande Red Bull-formule zullen de voordelen die Mercedes geïdentificeerd had waarschijnlijk beter tot hun recht komen.

Terwijl het hele veld de razendsnelle RB19 natekent doet Red Bull ironisch genoeg het tegenovergestelde: na het afkijken van elementen van de diffuser van de Williams heeft het team nu de mid-wing en zeropod van Mercedes overgenomen. De moraal in de rest van de paddock is ongetwijfeld nog verder gezakt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team