Wolff klaar om Red Bull te kopiëren: 'Het maakt me niks uit'

Het Mercedes-opperhoofd is helemaal klaar met het eigenwijze concept van zijn team. Toto is er helemaal klaar voor om het beste concept op de grid te kopiëren in de zoektocht naar meer snelheid. Toevallig is dat de Red Bull...

Wolff klaar om Red Bull te kopiëren: 'Het maakt me niks uit'

Sinds de start van het nieuwe ground effect tijdperk heeft Mercedes een unieke koer gevolgd. Terwijl alle andere teams zich concentreerden op brede, vloeiende gelijnde sidepods experimenteerde de voormalige kampioensformatie met het exotische zeropod-concept. De Mercedes W13 stelde in 2022 flink teleur, maar vanuit Mercedes klonk steeds het geluid dat de sidepods een rookgordijn waren. De echte problemen zaten namelijk onderhuids.

Zwarte Red Bull

Nu gebleken is dat de W14 - een evolutie van zijn voorganger - ook niet competitief is zingen Toto en co echter een toontje lager. Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi Arabië liet Wolff bij Sports Illustrated optekenen dat het team alle opties nu open houdt. In een poging in recordtijd en onder de budgetcap veel pace te winnen is Mercedes nu zelfs bereid de concurrentie te kopiëren:

"We hebben geen dogma voor hoe de auto eruit moet zien. Het moet gewoon een zo snel mogelijk racewagen zijn. Als dat eruit ziet als een Red Bull..dat maakt me niets uit. De auto moet gewoon snel zijn."

Complete overhaul

Toto is zich ervan bewust dat het natekenen van een bepaald onderdeel van de winnende Red Bull totaal geen garantie is op snel succes. Bij een ground effect bolide draait het immers vooral om de bijzonder gecompliceerde vloer. Mercedes werkt op dit moment door de hele auto heen om oplossingen te vinden:

"Het zijn alle aerodynamische oppervlakken die zichtbaar zijn vanaf de voorkant van de voorvleugel helemaal tot aan de diffuser en de beam wing. Er is bij een ground effect auto uiteraard een enorme hoeveelheid vloer. En dan zijn er veel meer architecturale dingen die nog zijn om het bodywork te krijgen waarvan je denkt dat het het meest efficient is. Dus de auto wordt letterlijk binnenstebuiten gekeerd op dit moment en er zijn nog een hoop goede dingen die we zien."

"Ik denk dat het is alsof je midden in het doelwit wil schieten en de eerste keer misten we het aan de linkerkant. We keken opnieuw naar het doelwit en de volgende keer misten we het aan de rechterkant. Dus dat is een beetje waar we zijn."

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress