Hamilton legt schuld bij Mercedes: 'Ze hebben niet naar me geluisterd over de auto'

Sir Lewis is boos en teleurgesteld richting zijn team. Volgens de zevenvoudig wereldkampioen heeft niemand bij Mercedes naar hem geluisterd over de problemen met de auto van vorig jaar én dit jaar. Door het negeren van zijn input is het team teruggevallen tot de vierde plek.

Hamilton legt schuld bij Mercedes: 'Ze hebben niet naar me geluisterd over de auto'

Na acht jaar als de meest dominante constructeur sloeg Mercedes in 2022 de plank volledig mis. De bijzonder gelijnde W13 bleek alleen in de windtunnel een indrukwekkende machine te zijn, waardoor het team terugzakte in een niemandsland tussen Red Bull/Ferrari en de rest.

Hevige porpoising, keiharde ophanging en problemen met het opwarmen van de banden zorgden ervoor dat het een grotendeels verloren jaar was voor de voormalige kampioensformatie. Successen in de slotfase van het seizoen gaven echter goede hoop dat het zeropod-concept gered kon worden. In plaats van een radicaal andere auto te tekenen bouwde het team grotendeels voort op de geplaagde W13 voor 2023.

Evolutie zonder revolutie

In Bahrein werd echter pijnlijk duidelijk dat de evolutie van het originele concept opnieuw geen succes is. Het gestuiter is definitief opgelost, maar de W14 kan door een gebrek aan downforce en grip op de achteras nog steeds niet meekomen met Red Bull en Ferrari. To overmaat van ramp is zelfs klantenteam Aston Martin de Mercedes letterlijk en figuurlijk voorbijgestoken.

Niet geluisterd

De stand van zaken is bijzonder slecht gevallen bij Mercedes golden boy Lewis Hamilton. De Brit klaagde vorig jaar steen en been over de onhandelbare Silberpfeil, en wilde vrijwel alles laten veranderen aan de wagen. Het team heeft echter duidelijk niet naar die wensen geluisterd. Bij de BBC Chequered Flag podcast spuwde Lewis zijn gal over de situatie. De zevenvoudig wereldkampioen legt de schuld bij zijn team en roept op tot het nemen van verantwoordelijkheid:

"Vorig jaar vertelde ik ze wat de problemen zijn met de auto. Ik heb zoveel auto's gereden in mijn leven, dus ik weet wat een auto nodig heeft, ik weet wat een auto niet nodig heeft. En ik denk dat het echt draait om verantwoordelijkheid, het gaat om er voor uit te komen en te zeggen 'ja, weet je wat, we hebben niet naar je geluisterd, [de auto] is niet waar hij moet zijn en we moeten aan het werk."

Toch kampioenen

Ondanks zijn kritiek houdt Hamilton toch vertrouwen in Mercedes. Ze zijn immers niet voor niets meervoudige wereldkampioenen. Het feit dat het vorig jaar en dit jaar mis ging wil nog niet zeggen dat het nooit meer goed komt:

"We moeten naar de balans in de bochten kijken, kijken naar alle zwakke punten en gewoon samenkomen als team, dat is wat we doen. We zijn nog steeds meervoudig wereldkampioenen, weet je, het is gewoon dat ze het niet bij het rechte eind hebben deze keer, ze hadden het niet bij het rechte eind vorig jaar, maar dat betekent niet dat we het niet voor elkaar kunnen krijgen in de toekomst."

Formule 1
  • NLBeeld / Proshots / BrunoPress