Verstappen moet op Spa vijf plekken terug vanwege bakwissel

Max kan zich dit weekend weer opmaken voor een mini-inhaalrace. Vanwege de montage van een vijfde versnellingsbak start de Nederlander op Spa vanaf het midden van de top tien.

Verstappen moet op Spa vijf plekken terug vanwege bakwissel

Max Verstappen heeft dit weekend een kleine handicap voor de Grand Prix. Red Bull heeft namelijk besloten de versnellingsbak van zijn RB19 voor de vierde keer te wisselen. Aangezien er slechts vier versnellingsbakken per seizoen toegestaan zijn levert dat een penalty van vijf plaatsen op. Omdat pole position bijna een gegeven is voor de Nederlander betekent dat een startpositie vanaf het midden van de top tien.

Een paar ronden 'spanning'

Na zeven eenvoudige overwinningen voor Max belooft de penalty een beetje meer spanning te leveren. Met de race van vorig jaar in het achterhoofd duur dat echter maar een paar ronden. In 2022 moest Verstappen achteraan starten na een power unit én versnellingsbakwissel.

Vanwege de enorme stroom penalties voor andere coureurs werd dat uiteindelijk een veertiende plek. Na de openingsronde was hij al achtste, en na twaalf ronden lag hij aan de leiding. Uiteindelijk won hij de race met meer dan 17 seconden voorsprong op teamgenoot Sergio Pérez, die als tweede gestart was.

Sprint Shootout

De penalty houdt Verstappen in ieder geval af van een 'Grand Slam' bij het eerste Sprint-weekend op Spa. Bij de Sprint Shootout en de Sprint-race zal hij echter gewoon voor de pole position en overwinning mee kunnen strijden. Power unit- en versnellingsbakpenalties gelden immers alleen voor de Grand Prix op de zondag.

Vanwege de goede inhaalmogelijkheden en het feit dat de Sprint niets meer zegt over de startvolgorde van de hoofdrace is Spa uiteraard de beste plek om een penalty te incasseren.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool