In beeld: de grote Mercedes-update voor Spa 

Mercedes heeft voor de Belgische Grand Prix opnieuw een uitgebreide upgrade geïntroduceerd. Nieuwe sidepods, achtervleugel en een nieuwe vloer moeten de W14 dichter bij Red Bull en McLaren gaan brengen.

In beeld: de grote Mercedes-update voor Spa 

Na de relatieve voorzichtigheid van vorig jaar gaan de F1-teams dit seizoen helemaal los met flinke updates en upgrades. Nu de ground efffect machines beter begrepen worden en de winnende concepten duidelijker zijn probeert iedereen zoveel mogelijk winst te boeken. Geen enkel team is daar zo fanatiek mee bezig als Mercedes.

Na 1.5 seizoen met het gefaalde zeropod-concept proberen de voormalig constructeurskampioenen er alles aan te doen om de schade in te halen. De teleurstellende W14 kreeg in Monaco al een set meer conventionele sidepods, een nieuwe achtervleugel en een nieuwe vloer mee. Op Silverstone werd daar een nieuwe voorvleugel aan toegevoegd. Voor Spa is er echter opnieuw een grondig updatepakket.

Verregaande wijzigingen

Zoals bekend had Mercedes een low drag-achtervleugel in de pijplijn voor het razendsnelle Belgische circuit, maar de wijzigingen blijken veel verder gegaan te zijn dan dat. Het team heeft opnieuw gesleuteld aan de sidepods, met een nieuwe, veel grotere, rondere luchtinlaat en een opvallende 'deuk' in de flanken. De uitsparingen lijken samen te gaan met een op dat punt gewijzigde vloer met minder turning vanes en een nieuwe engine cover.

Frankenstein-creatie

Na de koelingsproblemen voor Lewis Hamilton in Hongarije zou je kunnen denken dat de grotere luchtinlaten de oplossing zijn, maar de update werd uiteraard al veel eerder ontwikkeld Bovendien ontstonden die problemen omdat Mercedes teveel uitstroomopeningen van het bestaande koelsysteem dicht gelaten had in de zoektocht naar meer downforce.

Mercedes lijkt met de nieuwe onderdelen vooral te proberen een samenhangend geheel te maken van de haastig aan elkaar geplakte Frankenstein-wagen die de W14 geworden is. Het team werkt immers gedwongen met het oude chassis, waardoor het de flexibiliteit mist om een nieuw concept volledig door te voeren. Of de nieuwste pleister de wonden iets zal kunnen helen zullen we dit weekend gaan zien.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team